Осакатен руски журналист бе осъден за клевета срещу кмет

Осакатен руски журналист бе осъден за клевета срещу кмет

Руският журналист, главен редактор на вестник "Химкинская правда" Михаил Бекетов, осакатен при жесток побой преди две години, бе признат за виновен за клевета срещу кмета на град Химки край Москва Владимир Стрелченко, съобщи в сряда Газета.ру. Бекетов е осъден на глоба от 5 хиляди рубли (около 116 евро), която обаче той няма да плати, поради изтичане срока на давност. Защитата на журналиста заяви, че въпреки това ще обжалва присъдата.

Жестоко пребит през ноември 2008 г., журналистът, който претърпя 8 хирургически операции, е с ампутиран крак и пръсти на ръцете. Той не може да говори, нито да ходи и затова бе докаран в съда с линейка, придружен от лекари.

Симпатизантите на журналиста природозащитник свързаха нападението срещу него с протестите му против изграждането на автомагистрала през гората край Химки. Жестоките побойници не са открити и досега.

Нарастващото възмущение около проекта това лято стана причина президентът Дмитрий Медведев да го замрази.

Като главен редактор на в. "Химкинская правда" от 2007 г., Михаил Бекетов публикуваше критични материали срещу кмета на Химки Владимир Стрелченко. След редица акции за сплашване на протестиращите против изсичането на гората журналистът обвини градоначалника, че е "поръчител на политически терор", а

Стрелченко подаде срещу него иск за клевета.

Разказвайки за това как е била подпалена колата му в телевизионно интервю през 2007 г., Бекетов съобщава, че е получавал обаждания със заплахи от служители на районната администрация, и казва: "Смятам, че това е политически терор, в който като поръчител действа г-н Стрелченко". Именно тези думи стават повод за съдебния иск.

Първият адвокат на Бекетов - Станислав Маркелов, бе убит през януари 2009 г. в центъра на Москва. Журналистът от "Комерсант" Олег Кашин, отразявал строежа на спорната магистрала, бе жестоко пребит в петък също като Михаил Бекетов и медиците все още го поддържат в изкуствена кома.

Ден по-рано миналата седмица бе пребит с бухалки и друг защитник на гората край Химки - Константин Фетисов, шеф на местния клон на опозиционната партия "Правото дело".
Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?