Осама Бин Ладен в нов запис на годишнината от атентатите на 11 септември

Осама Бин Ладен в нов запис на годишнината от атентатите на 11 септември

Нов видеозапис на лидера на Ал Каида Осама бин Ладен беше излъчен по интернет във вторник, когато се отбелязва шестата годишнина от атентатите срещу кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк и срещу Пентагона във Вашингтон. Това съобщи телевизия СНН, цитирана от световните агенции.

Записът продължава 47 минути. В първите 14-15 минути се показва неподвижна картина с образа на Бин Ладен, придружена със субтитри на английски език. В тази част от записа лидерът на Ал Каида хвали един от извършителите на атентатите от 11 септември 2001 г. , саудитецът Абу Мусаб Уалид аш Шахри.

Шахри беше в самолета, който преди 6 години излетя от Бостън и се вряза се в кула номер едно на Световния търговски център.

Останалата част от записа съдържа завещанието на самия Аш Шахри.

Според телевизия СНН нито един кадър на записа не показва Осама бин Ладен в движение. Мястото, на което е заснето видеото, наподобява това от записа, излъчен преди няколко дни и съдържащ обръщение на лидера на Ал Каида.

Засега не е ясно кога е направен излъченият днес видеозапис. Автентичността му все още не е потвърдена.

В понеделник медийното крило на Ал Каида  "Ас Сахаб" обяви, че ще излъчи нов видеозапис на Бин Ладен.

В петък в първото видеообръщение от 2004 г. насам Бин Ладен прогнозира провал на американската мисия в Ирак и призова американците да приемат исляма. Тогава експерти по сигурността предупредиха, че посланието може да съдържа призив за нови атентати. Съветничката на президента на САЩ Джордж Буш по вътрешната сигурност Франсис Фрагос Таунсенд обаче отхвърли тези опасения и нарече Бин Ладен "на практика безсилен човек".

Първият излъчен запис на Бин Ладен отпреди няколко дни развълнува американското разузнаване и дори породи спор в Сената, заради по-различния външен вид на лидера на Ал Каида. В кадрите той е с по-черна и по-къса брада.

В понеделник на заседание в Сената по повод терористичните заплахи, надвиснали на САЩ 6 години след 11 септември, на което присъстваха представители на всички американски разузнавателни служби, брадата на Осама беше водеща тема.

"На първо място изниква въпросът дали това е наистина брадата на Осама". Този въпрос сенаторът републиканец Норм Колман зададе на директора на Националното разузнаване на САЩ Майкъл Макконъл, а след това го попита дали новият цвят на брадата на Бин Ладен е сигнал или тайно послание, което той отправя към привържениците си.

Второто предположение веднага беше отхвърлено от Макконъл. "За момента не мислим, че Осама бин Ладен изпраща заповеди и напътствия на членовете на Ал Каида чрез брадата си", заяви той.

Директорът на Националното разузнаване обаче призна, че и той си задава въпроса дали брадата на Осама Бин Ладен е изкуствена. "Ние не знаем дали тази брада е боядисана, дали е подрязана и дали изобщо е истинска, но това е едно от нещата, които ще се опитаме да проверим", обеща Макконъл.

Споделяне

Още от Свят