Осама разкритикува ЕС заради Хамас

Лидерът на терористичната мрежа Ал Каида Осама бин Ладен определи международната изолация на палестинското правителство, оглавявано от Хамас, като "война на кръстоносците и ционистите срещу исляма". Във видеозапис, части от който бяха разпространени късно в неделя от телевизия Ал Джазира, той призова да бъдат бойкотирани стоките от Съединените щати и Запада заради карикатурите с пророка Мохамед, предадоха световните агенции.

Това е първото му послание от 19 януари.

"Блокадата, наложена от Запада на правителството на Хамас, доказва, че това е ционистка и кръстоносна война срещу исляма", изтъква лидерът на Ал Кайда. "За тази война съвместна отговорност носят народите и правителствата, тъй като докато войната продължава, народът възобновява клетвата си за подчинение към своите управници и политиците продължават да изпращат неговите синове в нашите страни да се бият с нас", твърди той.

Бин Ладен бе категоричен, че има сблъсък на цивилизации между мюсюлманския свят и Запада. Във видеозаписа той разкритикува и саудитския крал Абдула, че отхвърля тази идея.

Лидерът на Ал Кайда е наследник на една от богатите фамилии на кралството.

Бин Ладен оборва позицията на краля с обяснението, че сблъсъкът се проявявал в отношението на западната цивилизация към мюсюлманския свят.

В този смисъл лидерът на Ал Каида предупреди за опасността, която представляват арабските интелектуалци и либерали в страните от Персийския залив и осъди културното нашествие в мюсюлманския свят чрез западната телевизия и радио.

През февруари кралят на Саудитска Арабия Абдула отхвърли идеята за сблъсък между цивилизациите след споровете, породени от публикуването на карикатурите на пророка Мохамед, и призова арабските интелектуалци да дадат приоритет на диалога и разбирателството.

Телевизия Ал Джазира преразказа част от видеозаписа, в която Бин Ладен призовава "всички онези, които са навредили на пророка Мохамед, да бъдат предадени на Ал Каида". Той уточнил, че това искане било същото като искането, отправено от Съединените щати към талибаните "да им предадат Осама бин Ладен след събитията на 11 септември".

В изявлението си Осама бин Ладен разкритикува и Франция за забраната на фереджетата във френските училища, както и за цялостното положение на мюсюлманите в страната.

Бин Ладен се изказва изключително остро и срещу суровото отношение на Франция към мюсюлманите, визирайки намерението на Париж да ”приведе в действие телевизионна мрежа в Северна Африка, която да се бори с възраждането на исляма”.

По повод изявлението на бин Ладен, говорителят на Хамас Сами Абу Зухри заяви, че тяхната идеология се различава съществено от позициите, заемани от Ал Каида.

"Естествено е това напрежение да създаде впечатлението, че има съюз между Запада и Израел срещу палестинците", каза говорителят и добави, че групировката желае да поддържа добри отношения със Запада. В американските разузнавателни среди се смята, че най-новият запис на лидера на Ал Каида Осама бин Ладен е автентичен, коментира говорителят на американския президент Джордж Буш Скот Маклелън.

Той обаче изтъкна, че ръководителите на терористичната мрежа се укриват и се намират под голямо напрежение. "Ние напредваме, а те бягат", каза президентският говорител по повод разпространения запис на Бин Ладен, в който той заявява, че Западът води война с исляма.

Според американски експерти, Осама бин Ладен се намира в отдалечено място, контролирано от местни племена по 2413-километровата граница на Афганистан с Пакистан. Вторият човек в Ал Каида - Айман аз Зауахири, се укривал в по-гъсто населен район край границата заедно с други бойци от Ал Каида - египтяни като него, уточняват специалистите.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?