Осъждането на затвор ще е основание за задържане в ареста

Осъждането на затвор ще е основание за задържане в ареста

Постановяването на ефективна присъда затвор още на първа инстанция вече ще е основание за задържане на подсъдимите под стража, реши в сряда вечерта парламентарната комисия по правни въпроси. Когато има наложено наказание от 10 или повече години ефективно зад решетките, съдиите ще трябва със сигурност да постановяват най-малко “домашен арест“ за подсъдимите заради наличие на опасност от укриване.

Тези изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) по предложение на прокуратурата бяха приети и без минута дебат от депутатите на извънредното заседание на комисията.

По информация на Mediapool част от народните представители са били известявани със SMS-и за заседанието, а адвокатурата въобще не е била поканена да си даде мнението по текстовете, които засягат основни човешки права.

От всички присъстващи на заседанието на правната комисия единствено Явор Нотев от "Атака" и Чавдар Георгиев от БСП гласуваха “въздържал се“.

Също без каквато и да е дискусия правната комисия гласува тези правила да важат и за втората съдебна инстанция. Депутатите приеха, че когато на втора инстанция съдът измени осъдителна присъда и постанови ефективна на затвор, ще има основание да измени мярката за неотклонение. Това определение ще може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

Когато пък решението на втората инстанция, с което се налага затвор, е окончателно, съдът се задължава да изпрати незабавно препис от решението си на прокурора.

Според новите правила, когато получи това влязло в сила решение, прокурорът може да разпореди привеждането на осъдения в най-близкия до съда затвор.

Също без дебат в НПК беше записано, че по дела с обвинение за тежко престъпление (над 5 години затвор) присъствието на подсъдимия в съдебно заседание е задължително.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?