Осем афганистанци бяха депортирани от Германия

Осем афганистанци бяха депортирани от Германия

Осем афганистански кандидати за убежище, депортирани от Германия, пристигнаха днес на международното летище в Кабул, съобщи ДПА.

Това е първата вълна депортации от германския град Дюселдорф, след като при нападение с камион бомба край германското посолство в Кабул през май загинаха 150 души и бяха ранени над 300.

След атаката германските власти ограничиха депортаците в Афганистан до три групи: лица, заподозрени в тероризъм от службите за сигурност, престъпници и лица, които са отказали да удостоверят самоличността си по надлежния ред.

Сред днешната група депортирани има поне трима криминално проявени, съобщи на летището Мохамад Асиф Абаси, представител на министерството по въпросите на бежанците и репатрираните.

Риза Ризаи, 40-годишен кандидат за убежище, родом от централната провинция Дайкунди, е прекарал две години и осем месеца в затвор, след като съпругата му го обвинила, че ѝ е нанесъл побой. Това станало само 40 дни, след като пристигнали в Мюнхен.

Мохамад Джамшеди, 20-годишен кандидат за убежище от централната провинция Газни, казва, че не му е обяснено защо е върнат в Афганистан. Той е прекарал известно време в затвор в Германия, но не казва какво престъпление е извършил, нито колко време е лежал.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа