Осем държави ще участват в най-голямото военно учение на НАТО в България

Осем държави ще участват в най-голямото военно учение на НАТО в България

Най-голямото за тази година военно учение на българска територия SABER JUNCTION 18 ще се проведе през септември, а в него ще участват осем държави от НАТО. Учението ще продължи три седмици, а по сценарий ще се разиграват реални бойни действия за отблъскване на неназована държава агресор. Това е кулминацията на поредица маневри на алианса в България, които започват след по-малко от месец - на 5 юли, пише “Дневник“.

През годината в България ще се проведат общо три учение с участие на съюзници от НАТО.

Най-голямото от тях - SABER JUNCTION ще се проведе на полигона "Ново село" между 4 и 30 септември. Водеща страна по него е САЩ, а ще участват военни подразделения и от България, Германия, Полша, Румъния и трите балтийски републики Естония, Литва и Латвия.В него би трябвало да вземат участие между 3 хиляди и 5 хиляди души.

През тази седмица в Полша и балтийските републики приключва Saber Strike 18 с участието на хиляди военнослужещи. Това е демонстрация, че военният алианс е особено загрижен за защитата на тази група съюзници и възможността свободно да придвижва войските си през съюзната територия, включително теснината между Калининград и Беларус, пише “Дневник“.

Споделяне

Още от България