Осем депутати сменят българския парламент с европейския

Осем депутати сменят българския парламент с европейския

Централната избирателна комисия (ЦИК) съобщи в сряда имената на осемнадесетте български евродепутати, избрани на първите за България избори за членове на Европейския парламент (ЕП).

Обявената за новата дясна партия в България ГЕРБ изпраща в ЕП пет свои представители начело с Душана Здравкова. Варненският окръжен съдия, избрала политическата кариера пред магистратската, е следвана от Владимир Уручев, Николай Младенов (някогашен приближен на Надежда Михайлова в СДС), Петя Ставрева и Румяна Желева. Новите десни евродепутати от България ще се присъединят към групата на Европейската народна партия (ЕНП) в ЕП.

От Платформа европейски социалисти (БСП) към Страсбург отпътуват също пет души, което се приема като провал за левицата. Тя разчиташе, че ще изпрати поне 6 или дори 7 свои представители в ЕП. Петимата социалисти са  Кристиян Вигенин, Илияна Йотова, Атанас Папаризов, Евгени Кирилов и Маруся Любчева – всичките настоящи депутати в българския парламент. Евродепутатството автоматично ги освобождава от задълженията им на народни представители и на тяхно място ще дойдат следващите в листите на Коалиция за България.  

Петимата леви депутати ще се присъединят към групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Движението за права и свободи (ДПС) ще бъде представлявано от четирима евродепутати. Това са Филиз Хюсменова, Метин Казак, Владко Панайотовски и Мариела Баева. Те се вливат в групата на евролибералите.

“Атака” на Волен Сидеров изпраща доведения син на лидера Димитър Стоянов, архонтът-бизнесмен Слави Бинев и Десислав Чуколов. Стоянов и Чуколов са депутати в парламента и ще освободят места за следващите в листите на «Атака». Българските националисти ще увеличат представителите на новосформираната група на крайните европейски националисти “Идентичност, традиция и суверенитет”.

Партията на последния български монарх Симеон Сакскобурготски ще има само един свой представител за сметка на досегашните четирима. Избирателите на  НДСВ увеличават с един либералите в ЕП и това е Биляна Раева, посочена лично за водач на листата на партията на евроизборите от Сакскобургготски. Антония Първанова, която заемаше по-задно място в листата на НДСВ, събра около 15 хиляди преференциални гласа, но те не ѝ стигнаха, за да измести водачката Раева. 

Така няма нито един от новоизбраните евродепутати, който да е получил необходимия процент от подадени преференции. Любопитно е, че най-много преференции са били дадени за водача на листата на «Атака» Димитър Стоянов.

Десните партии не изпращат нито едни свой представител в ЕП, което е най-голямото им изборно поражение от 17 години насам. Досега те имаха четирима временни евродепутати. Тяхната досегашна роля в групата на ЕНП ще бъде поета от колегите им от ГЕРБ.

Според предварителни разчети на мястото на Илияна Йотова в праламента ще влезе Красимир Премянов, а на Маруся Любчева – Добромир Задгорски – и двамата със стаж в предишни Народни събрания.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?