Осем души с обвинения в незаконно подслушване заради скандала "Нюз ъв дъ уърлд"

Един от обвинените - Анди Коулсън, бивш говорител и медиен съветник на британския премиер Дейвид Камерън

Британската прокуратура повдигна обвинения в незаконно подслушване на Анди Коулсън - бивш говорител и медиен съветник на британския премиер Дейвид Камерън - и още седем души, предимно бивши журналисти от групата "Нюз интернешънъл" на Рупърт Мърдок, включително бившата кралица на таблоидите Ребека Брукс, предаде Франс прес във вторник.

Представителка на прокуратурата аргументира в комюнике решението си да повдигне обвинение срещу осем от тринадесетте заподозрени по шумния политическо-медиен скандал за практикуваните от таблоида "Нюз ъв дъ уърлд" телефонни подслушвания, с наличието на достатъчно доказателства. Стигнах до заключение, че в интерес на обществото е необходимо съдебно преследване на всеки от тези осем заподозрени, добави тя.

И Коулсън и Брукс са свързани конкретно с прехващането на гласови съобщения на Мили Даулър - 13-годишното момиче, което през 2002 г. беше отвлечено и убито и чийто случай предизвика скандала с телефонните подслушвания.

Освен Коулсън и Брукс, обвинените са бивши журналисти от "Нюз ъв дъ уърлд" като бившия шеф на репортерски отдел Невил Търлбек, както и частният детектив Глен Мълкеър.

През май, пак по същия скандал, на бившето протеже на медийния магнат Рупърт Мърдок - Брукс - и още петима души беше повдигнато обвинение за "възпрепятстване работата на правосъдието".

Скандалът принуди през юли 2011 г. Мърдок да закрие таблоида си (британският вестник с най-голям тираж), след като беше обвинен в подслушването на стотици хора с цел добиране до сензация.

Това е най-значимото развитие в скандала, разтърсил Великобритания.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?