Осем души са арестувани в Германия за крупна телефонна измама

Германската полиция обяви в сряда, днес, че е арестувала 8 души, заподозрени в извършването на телефонна измама, от която са пострадали най-малко сто хиляди души и която донесла на мошениците над 1.6 млн. евро. Във връзка със случая над хиляда полицаи са извършили десетки обиски, главно в Германия, но също в Швейцария и Австрия, уточнява прокуратурата във Франкфурт в комюнике, цитирано от Франс прес.

От 14-те заподозрени, на възраст между 26 и 58 години, осем са били задържани по обвинение в измама чрез организирана престъпна група. Сред тях е лидерът на групата, на 31-годишна възраст.

Мошениците се обаждали на жертвите си, най-често възрастни хора, от кол-центрове в Прищина (Косово) и София, за да ги зарадват, че са спечели ваучери за козметични продукти или гориво. Следвали десетки въпроси и частичен запис на отговорите, от което се създавало впечатлението, че абонатът се е съгласил да плати по телефона и сумата да бъде отразена в телефонната му сметка в полза на трета фирма, също контролирана от бандата.

По този начин били откраднати общо 1.63 млн. евро. Половината от тези пари били блокирани навреме от властите и се намират на временна банкова сметка.

Споделяне

Още от Свят