Осем души загинаха при експлозии край летището на Могадишу

Осем души загинаха при експлозии край летището на Могадишу

Най-малко осем души загинаха тази сутрин от две бомби, избухнали близо до летището на сомалийската столица Могадишу, съобщи източник от силите за сигурност, цитиран от Франс прес във вторник.

Първата експлозия е избухнала край контролен пункт на пътя към летището, а втората близо до централата на ООН в Могадишу, съобщава АФП, като се позовава на свой кореспондент на място. Едната експлозия може да се дължи на кола бомба.

Двете експлозии са били последвани от стрелба.

Засега никой не е поел отговорност за атентата, но той носи почерка на свързаната с Ал Каида радикална ислямистка група "Аш Шабаб".

Международното летище "Аден Аде", кръстено на първия президент на Сомалия, се превърна в истинска крепост, откакто до него беше създадена основната база на силите на Африканския съюз в Сомалия. 22-хилядните сили, разположени през 2007 г., помагат на нестабилното сомалийско правителство в борбата срещу "Аш Шабаб".

Силите на Африканския съюз прогониха "Аш Шабаб" от сомалийската столица през август 2011 г., припомня АФП. След това ислямистите загубиха повечето от бастионите си, но все още контролират големи селски райони, откъдето водят партизанска война и извършват самоубийствени атентати, често и в столицата.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?