Осем души загинаха в мина в Русия

Осем души загинаха в мина в Русия

Осем души загинаха при авария в мина в руския град Соликамск, на около 1500 километра североизточно от Москва, съобщи ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на правителството на Пермския край.

"Девет души се оказаха блокирани в следствие на пожар и задимяване. От тях петима са от Пермския край, трима са от Башкирия, а един от Краснодарския край", уточни по-рано
губернаторът на Пермския край Максим Решетников, предаде БТА. Открити са телата на 8 от загинарите, а един се издирва. В мината са работили 17 души, от които са се спасили 8.

Злополуката станала в мина за добив на поташ (калиев карбонат), собственост на руската компания „Уралкалий“, която се занимава с добив на калиев карбонат.

Руският президент Владимир Путин поиска в неделя нов доклад за ситуацията в мината. Държавният глава разпореди да се отпусне максимална помощ на роднините на загиналите и да бъдат всестранно проучени причините за трагедията.

Правителството на Пермския край ще изплати на семействата на жертвите, сред които има много малолетни деца, по един милион рубли, заяви губернаторът Решетников.

По-рано бе съобщено, че организацията подизпълнител "УС-30", чиито работници са загинали в мината, ще изплати на семействата им по 2 милиона рубли. Отделни суми са предвидени за лицата на пълна тяхна издръжка. Освен това ще бъдат изплатени и застраховки - по около 1 милион рубли за всеки загинал.

Споделяне

Още от Свят