Осем години затвор за руска опозиционна активистка

Осем години затвор за руска опозиционна активистка

Съд в Русия осъди на осем години затвор опозиционната активистка Таисия Осипова по обвинение в притежание на наркотици, след като прокурорът поиска два пъти по-малка присъда, предаде АП, като се позова на съпруга ѝ.

Активистката на партията "Другата Русия" Осипова и нейните поддръжници твърдят, че полицаи са подхвърлили намерените в дома ѝ през 2010 г. четири грама хероин. Те сторили това като наказание за отказа ѝ да свидетелства срещу своя съпруг Сергей Фомченков, също активист на "Другата Русия".

Лидерът на партията Едуард Лимонов каза пред агенция Интерфакс, че присъдата на смоленския областен съд е "не само политическа, но и ужасяващо отмъщение". Сергей Удалцов - също опозиционен лидер - описа в "Туитър" присъдата срещу Осипова като "триумф на беззаконието и цинизма".

Таисия Осипова е в затвора откак бе арестувана през 2010 г. През декември м.г.. тя бе осъдена на 10 години затвор. В началото на тази година по-горна съдебна инстанция разпореди преразглеждане на нейното дело, а премиерът Дмитрий Медведев каза в интервю, че присъдата срещу жената, която има малолетни деца, е прекалено сурова, припомня АП. Агенцията подчертава, че на приключилото днес ново дело прокуратурата е поискала четири години, но съдът е постановил осем години затвор за Осипова.

Михаил Федотов, който оглавява съвета за права на човека към федералното президентство, каза днес в интервю за Интерфакс, че осъждането на 28-годишната Таисия Осипова е "съдебна грешка".

Споделяне

Още от Свят