Осем кандидати за БНТ шеф, сред тях Кошлуков и Сашо Диков

Осем кандидати за БНТ шеф, сред тях Кошлуков и Сашо Диков

Осем са кандидатите за генерален директор на БНТ, съобщи Съветът за електронни медии. Сред тях са настоящият временен директор на обществената телевизия Емил Кошлуков, както и Сашо Диков, който в момента има предаване по телевизия "Евроком".

Конкурсът за директор на БНТ беше обявен предсрочно, след като избраният през 2017 г. директор Константин Каменаров подаде оставка, заради присъда за шофиране в нетрезво състояние. По закон шефът на обществената телевизия не може да е с влязла в сила присъда.

След оттеглянето на Каменаров телевизията се управлява от програмния директор Емил Кошлуков. Той беше кандидат за шеф на БНТ в конкурса, спечелен от Каменаров през 2017 г. В последствие Кошлуков бе назначен за програмен директор на телевизията и води публицистичното предаване "Още от деня".

Съвсем скоро след назначаването му на ръководната позиция в БНТ срещу него се надигнаха част от журналистите от телевизията, заради опитите да им бъде налагана цензура. Екипът на "Денят започва с култура" обяви в ефир декларация за оказвания натиск върху предаването, след което журналисти и граждани се събраха на протест с искане за оставката на Кошлуков.

Малко след това настоящият временен директор на БНТ отново предизвика скандал, размахвайки среден пръст в ефир. Повод за неприличния жест стана протест пред БНТ, на който се размахваха и рисунки със среден пръст. Недоволството пред обществената телевизия бе провокирано от начина, по който тя отразява темите за разширяването на зоната за строителство в Национален парк "Пирин" и тенденциозното, според протестиращите, отношение на водещия. Кошлуков потърси сметка за поведението на протестиращите от поканения в студиото Борислав Сандов от "Зелените" и на два път размаха среден пръст, онагледявайки въпроса си "А този знак ще го има ли пак на протестите". В последствие беше глобен от СЕМ за поведението си.

Другите кандидати за шеф на БНТ са спортният журналист Сашо Йовков, Никола Тодоров, дългогодишният тв водещ Кръстю (Къци) Вапцаров, журналистите Явор Симов и Стоил Рошкев, както и инженер Радослав Главчев, който неведнъж се е явявял в конкурсите за шеф на националната телевизия.

До 25 юни СЕМ трябва да оповести кои кандидати са допуснати до процедурата за нов директор на БНТ. До 1 юли ще е ясно кои ще могат да се явят на изслушванията, насрочени за 3 и 4 юли. Регулаторът трябва да избере новия директор на обществената телевизия на 5 юли.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?