Осем коалиции се регистрираха за предсрочния вот

Осем коалиции се регистрираха в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие на предстоящите избори на 12 май, съобщи в понеделник говорителят на ЦИК Бисер Троянов. В състава им са включени 27 партии.

В коалиция "ВМРО - Орлов мост" се обединяват ВМРО-БНД на Красимир Каракачанов и бургаската партия Средна европейска класа на строителния предприемач Георги Манев, която се прочу на последните местни избори с това, че набираше кандидати по обява във вестник.

"Орлов мост" се нарече движението, чието лице стана футболистът Христо Стоичков. Той беше обявен "за знаме и водач на движението" от председателя на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) Ангел Георгиев.

Засега не е ясно дали "ВМРО - Орлов мост" припознава студентското движение около Стоичков или използва името, станало символ на протестите още от миналото лято.

Друга коалиция е съюзът между Българска партия "Либерали" и местната партия "Бургас" на неуспелия кандидат за кмет на града Ваклин Стойновски. Те се обединяват в "Гражданска листа - Модерна България", като за неин представляващ е посочен Борислав Цеков, който оглавява неправителствените организации "Модерна България" и Институт за модерна политика.

Цеков беше в инициативния комитет, който издигна Меглена Кунева за кандидат-президент през 2011 г., а преди това беше в редиците на НДСВ. Покрай протестите Цеков лансираше идеите за граждански листи и възможност за отзоваване на депутатите.

Като коалиция на протестиращи се очертава и съюзът "Българска пролет" между Българска социалдемокрация на Александър Томов и "Партия на зелените".

Документи за регистрация са подали партията на Слави Бинев - ГОРД, "Свободен народ" около Алексей Петров, Съюза на патриотичните сили "Защита"  и Обединения блок на труда "Български лейбъристи", които се обединяват в "Горда България".

Сред регистрираните коалиции са и тази между НДСВ и партията на Касим Дал - "Център - Свобода и достойнство".

БСП е лидер във формацията Коалиция за България, с която се яви и на предишните избори. В тази коалиция влизат още партия Български социалдемократи, партия Движение за социален хуманизъм, партия Европейска сигурност и интеграция, Комунистическа партия на България, партия Земеделски съюз Александър Стамболийски, партия Нова зора, партия Политическо движение Евророма.

ДСБ и Български демократичен форум регистрираха коалиция, а партия СДС - нов Съюз на демократичните сили, в който влизат "Обединени земеделци", Радикал-демократическа партия, Българската социалдемократическа партия и Движение "Гергьовден".

Споделяне

Още от България