Осем компании са кандидати за Тюрк телеком

Осем турски и чужди фирми са внесли кандидатурите си за участие в приватизацията на 55% от държавната телекомуникационна компания Тюрк Телеком, съобщи в четвъртък вестник Хюриет.

Кандидатите, които вече са получили писмено условията за покупката на Тюрк Телеком, са консорциумът Коч-Сабанджъ, Доган груп, фирмите Турктел и Ояк, които са в състава на Чукорова груп, Телефоника Испания, Телеком Италия, Телеком Белгия и Дойче Телеком.

Продажбата на Тюрк Телеком, която според експертни оценки ще донесе приходи между 8 и 10 милиарда долара, е залегнала в приватизационната програма на турското правителство през 2005 г.

Приватизацията на компанията, в която работят 61 хиляди служители и има 19 милиона абонати, бе предвидено да се извърши още преди няколко години, но бе отлагана многократно от последните правителства.

Приватизацията на Тюрк Телеком е едно от изискванията в програмата за възстановяване на турската икономика, изготвена от Анкара и Международния валутен фонд след тежката финансова криза в страната през 2001 година.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?