Осем месеца без книжка за каране в насрещното платно вместо глоба от 150 лв.

Осем месеца без книжка за каране в насрещното платно вместо глоба от 150 лв.

Осем месеца без книжка при шофиране в насрещното платно вместо глоба от 20 до 150 лв., както е в момента. Това предлагат депутати заради масовите сигнали за каране в насрещното платно. 

През последните седмици не малка част от изпратените от КАТ фишове са именно за шофиране в насрещното платно. Нарушенията не са само по големите магистрали, но и по пътищата в градовете.

В момента санкцията за нарушителите е между 20 и 150 лева. Предложението е тя да скочи 20 пъти. Идеята е нарушителите да плащат глоба от 3000 лева и да оставят 8 месеца без книжка.

"Става въпрос за човешки животи. Не може да се сложи цена и дори да скочи 20 пъти и да стане 3000 лева не би могло да има цена едно произшествие, при което загиват хора", коментира вносителят на промените депутатът Антони Тренчев пред Нова телевизия.

От Пътна полиция приемат по-тежките санкции. 

"В изключително тежки ситуации, каквато е каране в лентата за насрещно движение на магистралата, трябва да се вземе и книжката. Този, който шофира така, рискува не само своя живот, а и живота на пътуващите, които пътуват в собствената си лента", коментира началникът на Пътна полиция Тенчо Тенев пред Нова телевизия.

През последните седмици сигналите за нарушения в насрещното, които идват в столичния КАТ, рязко се увеличават. "Хората станаха по-загрижени за това, което се случва по пътищата и подават повече сигнали", каза Тенчо Тенев.

Последният санкциониран за каране в насрещното е шофьорът на автобус, който обърка движението около Руски паметник в столицата.

Пътните полицаи обещават, че ще засилят контрола и ще бъдат безкомпромисни към всеки опит за каране в насрещното.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?