Осем мигранти открити мъртви в хладилен контейнер в Западна Либия

Осем мигранти открити мъртви в хладилен контейнер в Западна Либия

Осем мигранти - жена, младеж и шест деца, бяха открити мъртви на западния либийски бряг, след като се задушили от бензинови изпарения, докато ги превозвали в тир, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс.


Други 90 мигранти, открити в камиона, са в критично състояние и са превозени до местна болница, съобщиха силите за сигурност в град Зууара.


Зууара е един от транзитните пунктове по западното либийско крайбрежие, където трафикантите държат мигрантите, преди да ги качат на лодки, с които да се опитат да прекосят Средиземно море, за да стигнат до Европа.


Мигрантите са били от различни държави южно от Сахара и от арабски страни, както и от Пакистан и Бангладеш, се казва в изявлението.


Те били затворени в хладилен камион за транспортиране на месо или риба, открит непосредствено до Зууара, близо до нефтено-газовия комплекс Мелита. В камиона е имало поне 9 бидона с бензин и много спасителни жилетки за пътуване по море.


Зууара е на около 110 км. от либийската столица Триполи.


Средните дневни температури в Северозападна Либия през последните дни са около и над 30 градуса.


Трафикантите се възползват от беззаконието в Либия и през последните 4 години изпращат стотици хиляди мигранти към Италия, макар че потокът от хора намаля, откакто миналото лято мрежите на трафикантите бяха разбити с италианска подкрепа.

Споделяне

Още от Свят