Осем митничари с обвинения за рекет на "Капитан Андреево"

Цяла смяна от 32-ма служители била изненадана от полицаите, докато си разпределя 21 хил. лв. "дневен приход"

Осем митничари с обвинения за рекет на "Капитан Андреево"

Осем митничари са обвинени за участие в престъпна група за рекет на граничния пункт "Капитан Андреево" след проведената в сряда операция с кодовото име "Митници" на служители от дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР и ГДБОП под ръководството на Софийската градска прокуратура.

При акцията е била ударена цяла смяна от 32-ма митнически служители, от които 21 са били разпитани от полицаите, осем са задържаните, извършват се обиски на жилища на задържаните.

Изненадващият арест на митнически служители за прибиран "рушвет" главно от шофьори на камиони и тирове се извърши именно на границата с Турция, често сочена от българския премиер и вътрешния министър за "най-сигурната външна граница" на ЕС в контекста на приемането на България в Шенгенското пространство.

Градският прокурор на София Николай Кокинов съобщи в четвъртък, че досъдебното производство за корупция на границата с Турция е още от 2011 година, а дълго преди операцията заподозрените митничари са били следени със специални разузнавателни средства. Главният секретар на МВР Калин Георгиев обясни от своя страна пред БНР, че спрямо подозираните митничари е било приложено класическото средство - продължително следене и наблюдение.

Обиските в домовете на задържаните продължиха през целия ден, а с обвинения са само онези, за които са събрани достатъчно доказателства. По нареждане на главния прокурор Борис Велчев делото е поето от Софийската градска прокуратура вместо отговорната за "Капитан Андреево" Хасковска окръжна прокуратура. Вероятният мотив е да не изтече информация.

Прокурор Николай Кокинов разказа, че митничарите са вземали пари и от българи, и от чужденци."Понякога се е касаело за контрабанда, понякога е кипял просто един тих рекет", обясни градският прокурор на София.

По думите му след смяна митничарите са "намирали тихо местенце и са разпределяли оборота от деня". Именно в такъв момент са били хванати.

Главен комисар Георгиев разказа, че когато полицаите влезли в "тихото местенце", митничари си разпределяли пари. Те били толкова изненадани, че един от тях хукнал да бяга, бил догонен от полицаите, а другите трескаво започнали да хвърлят парите на земята, за да не бъдат намерени в тях. По думите на Георгиев подът се покрил с килим от пари.

В дома на главния митнически инспектор са намерени 4000 долара, а в каса - още 4125 долара и 950 евро, каза още комисар Георгиев.

Парите, според дружните обяснения на митничарите, били намерени случайно от тях в тоалетната на митническия пункт, или пък били джобните им.

В късния следобед Калин Георгиев добави, че броенето на парите продължава и вече надхвърля 21 хил. лв. в различна валута.

Директорът на митниците Ваньо Танов трудно прикри изненадата на ръководството на ведомството от проведената акция. Той побърза да пусне до медиите "благодарствено приветствие" към правоохранителните органи.

"Изкореняването на корупционните практики е основен приоритет, политика и цел на Агенция "Митници" през последните три години", коментира Танов.

Според него това е "категоричен и безусловен принцип на ръководството на Агенция "Митници", което ще "окаже пълно съдействие на компетентните органи при разкриването и разследването на всички случаи, несъвместими с антикорупционните позиции и практики в митническата администрация".

Директорът на агенцията оценява операцията като "ясно доказателство за необходимостта от провежданата в митническата администрация структурна реформа".Той гарантира, че виновните служители ще понесат всички последствия от действията си.

Споделяне

Още по темата

Още от България