Осем общини оспорват санкциите си по екопроекти

Новият арбитраж ще дава само препоръки по финансовите корекции

Осем общини оспорват санкциите си по екопроекти

Осем санкции на общини по европоректи, изпълнявани по оперативна програма "Околна среда", са внесени за разглеждане в т.нар. Методически съвет към вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев, който ще е вид арбитраж в споровете между местните власти и управляващите органи на европрограмите Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите в отговор на запитване на Mediapool.

Шест от спорните финансови корекции са по проектите в сектор "Води" на общините Козлодуй – една от 25%, Стамболийски – три от по 5% и една от 10%,, Приморско  - две от по 25%, Панагюрище – две от по 5%, Сопот – една от 25% и Казанлък – една от 25%.

Другите две оспорвани финансови корекции са в сектор "Отпадъци". Едната е на община Панагюрище от 5%, а другата на Никопол – от 10%.

Всичките наложени корекции са за нарушения при обществените поръчки в периода от 2008 до 2013 г.

Очаква се те да бъдат разгледани до края на март, каза вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на въпрос на депутата от ДПС Джевдет Чакъров.

Методическият съвет няма правомощия да отмени наложените финансови корекции. Той  ще ги разгледа, ще индивидуализира вината и ще даде препоръки на управляващия орган на съответната оперативна програма, в чиито компетенции е да прецени дали да отмени корекцията, да я намали или да остане същата, обясни Дончев процедурата.

Създаденият в края на миналата година Методически съвет беше представян като арбитър, който ще има последната дума за размера на наложените финансови корекции. Сега на практика се оказва, че той ще бъде поредното административно звено, което ще дава съвети и на практика няма да ускори процеса, а дори ще го забави, заради допълнителната бюрокрация.

Методическият съвет няма да изземе функциите на управляващия орган на съответната оперативна програма и на съда, но трябва да индивидуализира вината, каза Томислав Дончев. Той посочи, че в някои случаи възложителят допуска грешка - волна или неволна, при възлагането и трябва да плати, в други случаи е виновен законодателят.

В много от случаите изпълнителят е избран не от възложителя, а от Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд и трудно може да се индивидуализира вината, каза Дончев. Според него при такива случаи санкцията трябва да бъде за сметка на държавния бюджет.

Голямата цел на Методическия съвет е да прецени каква част от щетата трябва да заплати съответния участник в системата, и когато има замесени държавни органи, вината трябва
да бъде споделена, каза Дончев. 

В случаите на несинхронизирано законодателство корекцията би следвало да остане за сметка на държавния бюджет, посочи вицепремиерът

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?