Осем обвинени заради мнимата буря в Разградско

Осем обвинени заради мнимата буря в Разградско
Осем длъжностни лица са обвинени заради отпуснати средства за ремонти след мнима буря в Разградско, съобщиха от окръжната прокуратура.

Пет обвинения са повдигнати срещу бившия областен управител Наско Анастасов.

В навечерието на парламентарните избори миналата година междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане при бедствия е отпуснала 735 671 лв на Областната администрация в Разград.

Средствата са преведени, за да покрият отстраняването на щети върху шест джамии и четири църкви, нанесени от буря на 19 март. Проверката на прокуратурата обаче установила, че на тази дата в района не е имало буря.

По това време преценката за отпускането на средства за отстраняване на щети е от компетенцията на Министерството за политиката при бедствия и аварии с министър Емел Етем (ДПС).

Обвинения са повдигнати и на бившия зам.-областен управител Бехчет Сюлейман, който е председателствал комисията, определила кои фирми да извършат ремонтите. С обвинения са и останалите трима членове на комисията, както и външният експерт, извършил оценка на свършените строително-ремонтни работи. Обвинени са и собствениците на две от фирмите, извършили ремонтите.

Най-много - пет - са обвиненията срещу бившия областен управител Наско Анастасов. Те са за превишаване на власт, за разпореждане с бюджетни средства не по предназначение, за сключване на незаконна сделка, за безстопанственост и за съставяне на официален документ, удостоверяващ неверни обстоятелства.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?