Осем от 14 изследвани пилета са "напомпани" с вода

Осем от 14 изследвани пилета са "напомпани" с вода

От 14 изследвани проби на различни производители на пилета в 8 e било открито наднормено съдържание на вода – между 27% и 51%, обяви във вторник пред бТВ министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Данните са от акция на Българската агенция за безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите.

КЗП ще обяви имената на фирмите – нарушителки, а чрез промени в наредбите производителите ще се задължат да отбелязват на етикетите съдържанието на вода в пилешкото, както е с млечните продукти със съдържание на растителни мазнини.

“Ако 50% от едно пиле е вода – ние какво плащаме”, попита Найденов. Той допълни, че в повечето случаи това дори не е вода, а солеви разтвори, т.е. – пилешкото месо е инжектирано с тях, което не е добро за здравето. По думите му тези соли са по-опасни от токсина в краставиците, заразени с ешерихия коли. “Солта води до задържане на вода, а това не е полезно“, посочи той.

Фирмите, които блъскат пилешкото с вода, ще бъдат санкционирани с по 10 000 лева. При установяване на повторно нарушение ще бъдат затваряни. “Прошка тук няма да има“, категоричен бе Найденов.

Той обясни, че европейският регламент позволява влагането на допълнително вода, но с цел – заготовка, например – в марината. Това обаче трябва да бъде обозначено на етикетите на пилешките продукти. Министърът отбеляза, че ще се направят промени в наредбите, с които да се задължат производителите да отбелязват съдържанието на вода на етикетите. Той даде пример с влагането на палмово масло в млечните продукти. То не е забранено за употреба, но след изписване на съдържанието на етикетите потребителите вече не предпочитали тези продукти.

Производителите на пилешко също ще бъдат принудени вече да изписват всички съставки в продукцията си.

“Като направим така и с пиленцата, тези, които са инжектирани с вода, ще бъдат в ъгълчето, потребителите ще се откажат да ги купуват, и производителите ще се откажат”, каза Найденов.

Очаква се КЗП да обяви имената на фирмите нарушителки. Найденов посочи, че с това проверките няма да спрат. Ще бъдат вземани проби и от свинското филе.

По повод истерията в Европа около токсина в краставиците, Найденов заяви, че отровата категорично не е във вътрешността на краставиците, а в кората им.

“Нека потребителите търсят българското. Нашите служби изследват зеленчуците ни постоянно. Търсят се предимно пестицидите, но се проверява и за това. Ако не сте сигурни за произхода, най-сигурно измийте зеленчуците, а още по-добре, направо ги обелете“, посъветва Найденов.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Как оценявате изявите на главния прокурор в Twitter?