Осем партии докарвали приходи от незаконни наеми

Осем партии докарвали приходи от незаконни наеми

Осем партии, повечето от които са парламентарно представени, са си докарвали неправомерно приходи от преотдаване на отпуснати им от държавата помещения за извършване на партийната дейност. Тези изводи се съдържат в одита на Сметната палата за управлението на предоставеното имущество на политическите партии за 2006 година. Изводите бяха представени от председателя на палатата Валери Димитров и нейни членове в понеделник с уточнението, че одитният орган за първи път извършва проверка на използването на отпусканите от държавата и общините помещения.

Според Закона за политическите партии парламентарно представените политически формации, както и тези, които на последните избори са спечелили над 1% от подадените гласове, имат право да ползват за нуждите си държавни помещения, на които плащат нормиран наем. Те нямат право да използват помещенията за търговски цели, нито да ги преотстъпват на лица или фирми.

Партиите са БЗНС (на Стефан Личев), БЗНС (с лидер Георги Пинчев), ВМРО, “Гергьовден”, НДСВ, СДС, ССД, Зелената партия на Александър Каракачанов, която е участник в Коалиция за България.

Преотдаването на партийни помещения е практика най-вече в големите градове – София, Пловдив и Варна, като в 99% от случаите наемът от преотдаването е в пъти по-голям от сумата, която партията плаща на общинската или областна администрация, обясниха от Сметната палата. Така например, ако за едно помещение държавният наем е бил 70 лева месечно, партията го преотдавала за 700 лв., дадоха пример от одитния орган. 

40 партии ползват неправомерно държавни или общински помещения, 17 от тези, които имат право на такива площи, не си плащат наемите редовно, показва още проверката.

253 са политическите партии, непредставили в Сметната палата годишните си финансови отчети за 2006 г. 106 партии са представили отчетите си за миналата година в законовия срок – 31.03.2007 г., като тези отчети отговарят на законовите изисквания – това е спазено и от партиите от тройната коалиция. 3 партии са представили годишните си финансови отчети за 2006 г. в законовия срок, но те не отговарят на изискванията на Закона за политическите партии.
45 партии са представили нулеви годишни финансови отчети.

Сметната палата ще предложи промени в Закона за политическите партии, тъй като партиите масово не могат да ги изпълняват, коментира проф. Валери Димитров. Така например едно такова изискване е партиите да не ползват дарения от изпълнители на обществени поръчки. БСП, НДСВ, СДС, ДСБ са получили такива дарения, но, според одиторите, партиите няма как да проверят дали тези, които им предоставят дарения, изпълняват обществена поръчка.

НДСВ, например, са получили дарение от 5 000 лева, БСП – седем дарения на обща стойност 19 000 лева, а ДСБ – 500 лева. Законът обаче не предвижда даренията, получени от изпълнители на обществени поръчки, да бъдат върнати.

Във връзка с друго изискване на закона – партиите да представят финансовите си отчети за предходната година в противен случай ще им бъде наложена глоба, са съставени около 200 акта за непредставени финансови отчети. Глобите са между 1000 и 2000 лева. В страната обаче има поне сто “джобни, семейни” партии, които нямат пари да си закрият партиите. Затова одиторите обещаха да не налагат глоби от 1000 лева на партийни „лидери” с малки пенсии.

Валери Димитров припомни, че до 4 декември участниците в кампанията за местните избори трябва да си представят отчетите за приходите и разходите.

Споделяне

Още от България