Осем полицаи и 14 терористи убити при престрелката в Куманово

Македонското крило на АОК пое отговорност за нападението, чиято цел били стратратегически държавни институции

Осем полицаи и 14 терористи убити при престрелката в Куманово

Осем полицаи са загинали, а 14 терористи са убити в хода на операцията на македонските сили за сигурност в Куманово срещу въоръжена групировка, която бе обявена за терористична от вътрешното министерство на Скопие. Това стана ясно на пресконференция на ведомството в неделя следобед. Ведомството също така обяви и за приключването на операцията, която започна предишния ден.

Отговорност за нападението на Куманово междувременно пое Освободителната народна армия - македонското крило на Армията за освобождение на Косово. Заедно с групировката ГРИ заявяха в изявление на албански език, че започват създаване на Република Илирида и с действията си са поискали от "международния фактор" да накара македонските власти да приемат новата "република".  

Според говорителя на министерството Иво Котевски, при сраженията са ранени 37 служители на реда, но няма информация за пострадали цивилни граждани.

Смята се, че между 40 и 80 бойци са влезли в Куманово от Косово, като около 30 души от "въоръжената терористична група“ са се предали, а други петнайсетина са се укрили. Според министъра на вътрешните работи Гордана Янкуловска тяхната цел е била да извършат нападения над "стратегическите държавни институции“.

В памет на загиналите полицаи правителството на Македония обяви двудневен траур.

Унищожихме една от най-опасните терористични групи на Балканите. Операцията бе проведена по един високо професионален начин, заяви македонският премиер Никола Груевски в първата си публична изява след продължилия 28 часа сблъсък в Куманово.

Той нарече страхливци журналистите и политиците, които са изразили съмнения и критики относно професионализма при полицейската операция. "Искам да изпратя и следното послание: Всеки, който иска да нанесе щети на държавата, ще приключи като тази терористична група”, заяви още Груевски по време на изявлението си в сградата на правителството в Скопие, цитиран от БГНЕС.

"Голяма част от терористите са хора, които са участвали в нападението в Гошинце (Нападението срещу полицейското управление на македонско-косовската граница преди месец - бел.ред.). Но част от тях са действали и в Близкия Изток. Те се смятат за една от най-опасните терористични групи на Балканите. Една от целите на нападението бе дестабилизация на Македония”, посочи Груевски. "Македония има сили да продължи напред и никой няма да я отклони от стратегическата ѝ цел”, добави той.

"Това не е македонско-албански конфликт, а битка на онези, които не пожелават нищо добро на държавата. Това вреди на всички”, смята Груевски.

До този момент нямаме информация за жертви сред цивилното население, каза още той.

Македонският президент Георге Иванов свика в неделя привечер извънредно заседание на Съвета за сигурност, на което ще присъстват държавният глава, председателят на парламента Трайко Веляновски, премиерът Никола Груевски, както и министрите на отбраната, на вътрешните работи и на външните работи – Зоран Йолевски, Гордана Янкуловска и Никола Попоски. Поканени са също лидерът на опозицията Зоран Заев, както и ръководителите на двете албански партии Али Ахмети и Мендух Тачи.

В събота властите в съседна Сърбия пратиха подкрепления на южните си граници. Тирана и Прищина реагираха в един глас на събитията. Външното министерство на Албания издаде призив за сдържаност, тъй като "допълнително влошаване на ситуацията няма да бъде в полза на стабилността и просперитета на Македония“. Косовският външен министър призова "всички страни да намерят решение чрез политически диалог“.

България изрази загриженост по повод събитията в македонския град Куманово и изрази надежда за бързо възстановяване на сигурността в засегнатите райони на града, без да има повече пострадали. В съобщение на министерството на външните работи се изказват съболезнования на семействата и близките на загиналите и ранените и се отправя призив към "всички политически фактори към отговорно поведение, в името на стабилността на Република Македония и региона“.

Считаме, че статутът на Република Македония на страна - кандидат за членство в НАТО и ЕС изисква бързо, прозрачно и цялостно разследване и установяване на случилото се, както и предприемане на всички съответни мерки в духа на върховенството на закона, се казва в официалната позиция на София.  

В разгара на политическата криза и престрелките между полицаи и терористи в Македония, се очаква да се състоят нови антиправителствени протести, заради предоставените от опозицията записи на разговори между високопоставени лица за укриването а факти около смъртта на младеж, зверски пребит през 2011 г. от полицай, който е бил част от охраната на премиера Никола Груевски, предаде агенция "Фокус".

Показаните записи накараха хиляди граждани да излязат на протест в средата на миналата седмица и да изразят недоволството си за полицейското насилие. Сред тях бяха майката и братът на убития Мартин Нешковски. Протестите се проведоха пред парламента, а протестиращите хвърляха яйца и картофи по сградата и по служителите на реда. В по-късните часове полицията започна да разбива тълпата. В сблъсъка пострадаха около 40 полицаи и протестиращи. Медии информираха, че полицията е ползвала шокови бомби и водни снаряди. Сред като протестът е бил разбит полицаите са тръгнали да гонят протестиращите по улиците, да арестуват и да бият граждани.

Политическата криза в Македония достигна върхова точка в средата на февруари тази година. Тогава полицията започна акция "Преврат“, в рамките на която повдигна обвинения срещу няколко души за шпионаж и изнудване на високопоставени лица от управлението. Сред обвиняемите бяха и лидерът на опозицията Зоран Заев, както и бившият директор на разузнаването Зоран Верушевски. На пресконференция в Скопие премиерът Никола Груевски заяви, че с посредничество на Верушевски и Заев се е сдобил с подслушвани телефонни разговори на хиляди граждани, като те са правени от чуждестранни служби. В социалните мрежи се появи и видео от среща между Груевски и Заев, на което се чува Заев да казва, че е получил записите от чужда страна. От опозиционният СДСМ опровергаха твърденията, изтъквайки, че истински поръчители на подслушването са Никола Груевски и неговият братовчед Сашо Миялков, директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване. Според тях Заев е казал, че е получил записите от чужбина, с цел да защити хората, които са му ги дали.

Два дни по-късно опозицията показа и първата порция записи от подслушвани разговори, наречени от тях компроматни "бомби“. В първата бомба бяха показани разговори между различни политици от управлението и опозицията. На пресконференцията Заев изтъкна, че притежава записи от всички политици, освен разговори между премиера Груевски и братовчед му Сашо Миялков. По думите му от това става ясно, че те са поръчители на подслушването. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?