Осем разследвания за наводненията в Цар Калоян

Осем разследвания за наводненията в Цар Калоян

Образуване са осем досъдебни производства във връзка с наводненията в община Цар Калоян, съобщи в петък заместник-окръжният прокурор на Разград Антония Донева. Едното дело е за причиняване на наводнение, а другите са във връзка със седемте смъртни случая вследствие на стихията. Всички производства са срещу неизвестен извършител.

Прокуратурата се задейства ден след като кметът на Русе Божидар Йотов поиска с писмо от обвинител №1 Борис Велчев да се разследват причините, довели до човешки жертви и огромни поражения. Преди това СДС, ДСБ и ГЕРБ настояха да се търси политическа и съдебна отговорност на министри и длъжностни лица – основно от ресорните ведомства, управлявани от ДПС.

Държавата си свърши работата

Според вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем, обаче, държавата си е свършила работата и единствено природата е виновна за трагедиите, засегнали най-силно община Цар Калоян и русенското село Нисово.

“Категорично съм убедена, че трагедията нямаше как да бъде избегната, заради огромното количество валежи, които се изсипаха”, заяви тя в петък пред БНТ. Според Етем вина нямат и микроязовирите край града. Тя е убедена, че в момента не е необходимо да се търси виновник и в държавните институции.

В други страни е дори по-лошо

"Срещу природата всичките сме много малки и нищожни - както обикновения човек, така и всяка една държава", посочи Етем, давайки пример с Англия и Германия, където имало повече жертви на наводненията, отколкото у нас.

“Бих искала да подчертая и проблемите, които има и в Азия, като започнете от Китай, Индия, приключите и с по-южните и западни континенти. В Африка валя сняг. В Америка по същия начин, имат много тежки проблеми", каза вицепремиерът.

Нямат вина и микроязовирите

Тя обясни, че данните на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) са доста неясни и не вършат работа за превенция. Етем оправда института, който нямал достатъчното финансиране и техника.

Няма други виновни освен силния дъжд и за преливането на микроязовирите в община Цар Калоян, заяви министърът. Не става въпрос за скъсване на бетонна стена, а за просмукване на вода през изградените от пръст съоръжения, уточни тя.

Наематели на двата микроязовира край град Цар Калоян са фирмите ЕТ "Ханс-Христо Иванов" и ЕТ "Ахемон-Ахмед Пюскюлю", които са собственици на питейни заведения и са взели под наем и рибарници в града.

Новият аерокосмически център “не работи”

Откритият преди около месец от премиера Станишев и вицепремиера Етем център за аерокосмически наблюдения, който трябва да предупреждава за  природни стихии, все още не работи ефективно, защото не е купен нужният софтуер, според обясненията на Емел Етем. Центърът ще бъде окончателно изграден до края на 2009 г., съобщиха от ведомството. Министерството е защитило проект по ФАР за 1.2 млн. евро за оборудване на центъра през 2008 г.

Остаряла сиренна система

Като проблем Етем посочи остарялата сиренна система за оповестяване при бедствия, на която се прави профилактика само преди включването на 2 юни. Кабинетът има програма да подмени тази система, което ще струва между 8 и 10 млн. лв. и ще отнеме 2-3 години, информира министърът.

"Отново апелирам както към кметовете, така и към различните министерства, които имат задължения да изградят тези охранителни системи, че трябва да се прочистят канализациите и речните корита, заради което стават наводненията", каза Емел Етем.

При предишното наводнение, друг министър на ДПС – на околната среда и водите Джевдет Чакъров - внесе в правителството списък с нуждаещите се от почистване речни корита, които бяха групирани по спешност, но реалната дейност така и не стартира, забатачвайки се в допълнителни анализи.

“Почти готова” система за ранно предупреждение

До края на август трябва да приключат две поръчки на стойност 500 хил.евро, изпълнявани от "Електронпрогрес", които предвиждат разработване на методики за планиране на защита при бедствия на общинско ниво, за оценка на критичната инфраструктура на общинско ниво, както и анализ на нормативната уредба и на фактическото състояние на изградените информационно-комуникационни системи за ранно предупреждение. От министерството съобщиха, че "първите варианти на документите са почти готови и се очаква спазването на срока".

Председателят на парламентарната комисия за Венелин Узунов изрази надеждата си при подготовката на държавния бюджет за догодина най-сетне да се отделят средства за превенция и капиталови разходи на общините за предотвратяване на последиците от наводненията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?