Осем станаха задържаните за безредиците в „Красна поляна”

Осем станаха задържаните за безредиците в „Красна поляна”

Общо осем са задържаните за инцидентите в квартал " Красна поляна" в края на миналата и началото на тази седмица, съобщиха от Столичната дирекция на полицията (СДП) в неделя. 

Освен четиримата роми, които бяха арестувани за участие в масовите безредици на 13 август, са задържани и други четирима души за побоя над ром на 12 август, който предизвика ескалиране на напрежението в ромската махала на квартала до безредици. Така полицията „спази” равенството и в ареста влязоха толкова заподозрени в побоя младежи, колкото и роми - погромаджии.

Виканите в полицейските управления за справка във връзка с този инцидент са близо 30 души.

Четиримата младежи са арестувани за побоя над 12-годишното момче от циганската махала на 12 август до магазин “Фантастико” в квартал “Красна поляна”. Установен е и младежът, който е счупил челюстта на момчето. Това е Иван Ц. на 16 години от София. Срещу него е повдигнато обвинение по чл. 129 от Наказателния кодекс за нанасяне на средна телесна повреда, който предвижда лишаване от свобода до пет години.

Другите три задържани момчета са 20-годишните Любим Д., Георги М. и Хилял А. Срещу тях е повдигнато обвинение за съпричастност към побоя. Задържането на четиримата младежи е за 72 часа.

Ексцесиите избухнаха, след като роми потрошиха заведение и набиха четирима посетители в отговор на пребиването на ромското момче. В следващата нощ няколко десетки роми направиха погром в квартала заради слухове, че скинари щели да идват да си отмъщават.

Полицията прояви странна пасивност при ексцесиите, като обяснението на полицейското ръководство бе, че униформените се страхуват да не бъдат после обвинени в „политически действия”. Метежът стихна след личната намеса на зам.-министъра на вътрешните работи Камен Пенков и на лидера на партия Евророма Цветелин Кънчев, който в неделя отхвърли съмненията, че може би стои в основата на подклаждането на напрежението, за да извлече политически дивиденти.

От СДП в неделя съобщиха още, че при специализирана операция в петък вечерта служители на Трето РПУ са задържали 14 лица за расистки прояви в района на НДК, някои от които са били непълнолетни. От тях са иззети сгъваем нож и няколко бокса. Проверени са още девет души, за които няма потвърждение, че са участвали в побоите.

Обезпокоени родители се събрали пред районното управление, настоявайки децата им да бъдат освободени още същата вечер. Според полицията фактът, че голяма част от родителите не знаят къде ходят децата им и с какво се занимават, буди тревога.

При разпита момиче е разяснило на служителите на реда бъдещите планове на групировката за нападение по улиците на граждани от различен етнически произход.

Заради побоя в заведението в „Красна поляна” в началото на миналата седмица в полицията са били привикани 21 роми и им е било отправено предупреждение. 11 от тях били известни на полицията.

 

Споделяне

Още от България