Осем страни от ЕС започват операция за спасяването на имигранти в Средиземно море

Осем страни от Европейския съюз предложиха да предоставят кораби и самолети на разположение на операция "Тритон", които да патрулират в Средиземно море и да спасяват бедстващи нелегални имигранти, съобщи Фронтекс - агенцията, която се грижи за сигурността на външните граници на Евросъюза, цитирана от Франс прес.

Фронтекс, която ще координира "Тритон", поставена под италианско командване, иска в операцията да бъдат използвани всеки месец по шест кораба, два самолета и един хеликоптер.

Фронтекс ще окаже съдействие на италианските власти за събирането на информация при приемането на имигранти, заедно с пет екипа следователи от други страни членки на Шенгенското пространство.

Франция, Испания, Финландия, Португалия, Исландия, Холандия,Литва и Малта обявиха, че ще предоставят кораби и самолети. Предвиден е ротативен принцип, тъй като плавателните съдове и летателните машини ще бъдат предоставяни за целите на "Тритон" за срок от един месец. Фронтекс е предвидила за тази цел месечен бюджет от 2.9 милиона евро.

"Основна цел ще бъде контрола на морските граници, но според нас спасяването на човешки животи ще остане приоритет на операцията", увери Хил Ариас Фернандес, зам.-изпълнителният директор на агенцията.

Като отделени средства "Тритон" е най-значителната мисия, с която някога се е заемала Фронтекс. Тя ще започне на 1 ноември и ще продължи неопределено време, тъй като няма насрочена дата за нейния край.

Споделяне

Още от Свят