Осем страни се включват срещу политиката на Тръмп за ограничаване на абортите

Осем страни се включват срещу политиката на Тръмп за ограничаване на абортите

Осем страни са се присъединили към инициатива за набиране на милиони долари с цел компенсиране на дефицита, създаден от забраната на президента Доналд Тръмп работещи в чужбина организации да получават финансиране от САЩ, когато предоставят информация за извършване на аборт. Това съобщи шведската заместник министър-председателка Изабела Льовин, цитирана от Ройтерс.

Льовин заяви за Ройтерс, че на 2 март в Брюксел ще се проведе конференция за стартиране на инициативата за набиране на средства за подпомагане на неправителствени организации, чиито проекти за семейно планиране могат да бъдат засегнати.

През януари Холандия обяви създаването на международен фонд за улесняване на достъпа на жените до аборти и каза, че "правилото за глобално блокиране" на Тръмп ще доведе до дефицит от 600 милиона долара през следващите четири години.

Швеция, Дания, Белгия, Люксембург, Финландия, Канада и Кабо Верде също са дали подкрепата си, каза Льовин.

"Правилото за глобално блокиране" може да е много опасно за толкова много жени. Ако жените нямат контрол над телата си и собствената си съдба, това може да се отрази сериозно върху глобалните цели за правата на половете и премахването на бедността в световен мащаб", заяви още шведската заместник министър-председателка.

"Правилото за глобално блокиране", което засяга работещи в чужбина американски неправителствени организации, беше въведено от президента Роналд Рейгън през 1984 г. Мярката беше отменена през 2009 г. от президента Барак Обама. Тръмп я върна на четвъртия ден от мандата си, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят