Осем "винени" маршрута ще привличат туристи

Осем "винени" маршрута ще привличат туристи
Виненият туризъм у нас ще се развива с помощта на осем туристически маршрута, свързани с дегустация на вино в България и подбрани от французите Клод Самсон - енолог и Паскал Тето – маркетинг специалист в областта на лозята и виното. Това съобщи председателят на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) Анелия Крушкова при представяне на резултатите от изпълнението на проекта за създаване на нов туристически продукт "Винен туризъм".

Френските експерти са направили изследване на лозята, винарните, на местата за подслон и за хранене, както и на културните забележителности и достъпността до обектите. Проучени са 51 винопроизводители в 14 региона на страната. По време на три експедиции са посетени 25 изби.

Най-голямата критика на френските експерти е към инфраструктурата - лоши пътища и липса на указателни табели, съобщи Крушкова. Те са имали среща във вторник с представители на Европейската комисия в България и са помолили ЕС да помогне на страната за развитие на тази инфраструктура.

Крушкова каза още, че спадът на чуждите туристи в България към края на май спрямо същия период на миналата година е 7.6 процента. Намаляването на туристите от страните на ЕС е 5.2 на сто.

В останалите страни от нашия регион спадът на туристите е между 20 и 50 процента и България е в по-добра ситуация. В Гърция ситуацията не е розова, а в Испания е направо драматична, каза Крушкова. Единствено Турция има увеличение на туристите, допълни тя.

Приходите от туризъм за първите пет месеца на годината са 556.3 млн. евро или с 7.6 на сто по-малко от същия период на миналата година, отчитат от ДАТ.

Според агенцията спад ще има и през юни, но през юли и август ще има увеличение на притока на чужди туристи. През септември е възможно отново да отчетем спад, смята председателят на ДАТ Анелия Крушкова.

Според нея е пълна утопия да се иска 100-процента заетост за нашите "презастроени курортни комплекси".

По данни на Световната туристическа организация към края на април има намаление с 8 на сто на туристите в световен мащаб.

32 процента от всички българи отиват на почивка в Гърция, а 23 на сто - в Турция.

В Агенцията по туризъм няма статистически данни за българските туристи, които почиват вътре в страната, каза Крушкова и изрази опасение, че нашите съграждани предпочитат да ходят на море в чужбина.

Споделяне

Още от Бизнес