Осем загинаха при акция срещу албанска въоръжена група в Македония

Осем загинаха при акция срещу албанска въоръжена група в Македония

Осем души са убити при операция на спецчасти на македонската полиция срещу албанска въоръжена група в района на Тетово, съобщават македонските медии, като се позовават на полицейски източници. Акцията, започнала рано сутринта в сряда, е приключила следобед без жертви от страна на полицията. Телевизия А1 предаде, че е заловено голямо количество оръжие.

Полицейски източник заяви, че групата се укрила в село Бродец, намиращо се   на хълмовете над Тетово близо до границата с Косово.

Агенция ТАНЮГ съобщи за престрелка на специални части на македонската полиция с въоръжени групи, ръководени от  Рамадан Шити и Лирим Якупи, с прякор Нациста, който преди няколко дни избяга от затвора Дубрава в Косово.  Според неофициални източници въоръжените групи успели да свалят един хеликоптер на  македонските сили за сигурност, но македонската полиция не потвърди  тази информация. Пътят от Бродец до Тетово е бил затворен.

Напрежението  между македонското правителство  и етническото албанско малцинство,  което е 25 процента от населението, нарасна през последните седмици, докато Западът съгласува позициите си с Русия  по искането на 2 милиона косовски албанци за независимост, отбелязва Ройтерс. 

Тетово бе център на бунт през 2001 г. на албански бунтовници, който бе прекратен благодарение на дипломатическите усилия на Запада. Бившите бунтовници сложиха оръжие в замяна на по-големи права за албанското малцинство в Македония. Партията на бившите бунтовници – Демократичният съюз за интеграция, бе в правителството от 2002 г. и 2006 г., но е недоволна, че остана извън сегашната управляваща коалиция на македонския премиер Никола Груевски, който сключи споразумение с основните съперници на ДСИ. 

Македонският Съвет за национална сигурност предупреди миналата седмица  за  "политическата  експлоатация на криминални елементи" в страната, след като македонски полицейски служител бе застрелян от засада в населената предимно с албанци северна част на страната.

Сърбия и косовските албански лидери водят преговори за съдбата на областта, която е под администрацията на ООН от 1999 г.

Русия блокира плана на Косово да бъде дадена независимост в ООН и областта заплашва, че ще обяви независимост след края на преговорите с Белград на 10 декември, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Балкани