Осеметажна сграда рухна в Бангладеш, десетки са загинали, стотици са ранени

Осеметажна сграда рухна в Бангладеш, десетки са загинали, стотици са ранени

Осеметажна сграда, помещаваща шивашки ателиета и търговски  център в покрайнините на столицата на Бангладеш, се е срутила, убивайки най-малко 100 души и ранявайки над 700, предаде  Ройтерс, като се позова на местен телевизионен канал. Много от ранените са в критично състояние.

Пожарникари и военнослужещи продължават да търсят затрупани в сградата хора. По неофициална информация в сградата е имало около 2000 души, когато горните етажи рухнали.

Според полицията собствениците на фабриката са пренебрегнали предупреждения да не пускат вътре работници, след като предишния ден била забелязана пукнатина.

Заради трагедията опозиционният алианс от 18 партии прекрати предсрочно 36-часоватна си стачка с искане да бъдат освободени лидерите му, осъдени за военни престъпления. Организаторите на протеста призоваха поддръжниците си да се включат в спасителната операция.

Сградите в пренаселената столица на Бангладеш понякога се строят без разрешение и много от тях не отговарят на строителните правила.

Десетки загинаха при срутване на шивашка фабрика в същия район преди осем години.

Процъфтяващата шивашка индустрия в Бангладеш е тормозена от  пожари и други инциденти през последните години. През ноември  миналата година 112 работници загинаха при пожар в индустриално предградие на Дака, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят