Осемгодишният Цветан матира Борисов за 7 минути

Снимка: БГНЕС

Европейският шампион по шахмат за деца до осем години Цветан Стоянов успя да матира само за седем минути премиера Бойко Борисов. Това стана в петък, мачът бе по инициатива на "Сдружение Азбукари", което иска да популяризира високите постижения на младите българи и е за влизането на обучението по шахмат в училищните програми.

Треньорът на момчето Живко Жеков разказа след бързо приключилия двубой, че Борисов избрал да играе с черните фигури, но допуснал груба грешка в голямото си желание за победа. "Отдалечи прекалено един офицер от собствената си армия. Цветан получи материално преимущество да матира", обясни Жеков. След това, въпреки усилията на премиера да изостри играта, осемгодишният малчуган победил. Премиерът пък записа първа загуба в шахматните се битки с деца.

Малкият шахматист, макар и доста смутен от журналистическото внимание, каза, че премиерът не е бил труден съперник. "Направи груба грешка", обясни и Цветан, но премълча при въпроса каква оценка би писал на премиера като играч.

Самият Борисов неведнъж е споделял свойски с журналисти, че обича шах и често играе с гардовете си от НСО.

Нерадостната съдба на победения министър-председателя е била споделена и от образователния министър Сергей Игнатов, който също е решил да се пробва срещу малкия еврошампион, но загубил въпреки включването на Борисов във втората партия със съвети за играта.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?