Осемнадесетгодишните отново с шанс за безплатно пътуване с влак в Европа

Осемнадесетгодишните отново с шанс за безплатно пътуване с влак в Европа

Шанс да получат билети на стойност до 260 евро за пътуване в европейски държави ще имат 12 хиляди младежи от ЕС, навършили 18 години през 2018 г.  Безплатните карти са разпределени в квоти за всяка държава член и за България се полагат 168 бройки.

За финансиране на пътуването може да се кандидатства от 29 ноември до 11 декември, като заявленията си могат да подават родените от 1 януари до 31 декември 2018 г. Онези от тях, които са участвали в обявената през юни тази година процедура, обхващаща родените от 2 юли 1999 г. до 1 юли 2000 г., няма да имат право на нови безплатни пътешествия.

В първия кръг от инициативата "Открий Европейския съюз" (DiscoverEU) 15 хиляди младежи получиха възможност да пътуват в цяла Европа между юли и октомври 2018 г. Сега ще бъдат финансирани по-малко тийнейджъри.

Желаещите да участват могат да кандидатстват на Европейския младежки портал, където ще трябва да се регистрират и да споделят своите планове за пътуване. Изборът ще е основат на викторина от пет въпроса с избор между няколко отговора, свързани с европейската култура и многообразие, инициативите на ЕС за младежта, предстоящите избори за Европейски парламент, и допълнителен въпрос.

Победителите могат да пътуват самостоятелно или в група до петима връстници между 15 април и 31 октомври 2019 г. за период до 30 дни. От тях се иска да споделят своите впечатления по време на пътешествията си в социалните мрежи

Особен призив да участват в надпреварата Брюксел отправя към младежите, които имат специални нужди или са изправени пред социални предизвикателства. Разходите за техен придружител или куче водач също ще бъдат поети от Еврокомисията.

Макар финансирането да е предвидено за пътуване с влак, при необходимост ще се допуска и поемането на разходи за автобус, ферибот и дори самолет. Така младите хора, които живеят в отдалечени райони или острови, които са част от ЕС, също ще имат възможност да участват.

"От първия кръг стана ясно, че пътешествието помага на младите хора да придобият увереност и умения, като например поемане на инициатива и използване на чужди езици. Участието в DiscoverEU е много повече от обикновено пътешествие, то е урок за живота", коментира еврокомисарят Тибор Наврачич, отговарящ за образованието, културата, младежта и спорта. "Чудесно е, че младите хора прегръщат тази нова възможност да опознаят европейските култури и традиции, да почувстват какво представлява европейското многообразие и да намерят приятели, които иначе не биха срещнали", допълва той.

Инициативата стартира през юни 2018 г. с бюджет от 12 милиона евро.

Коментарите от страна на участниците в първия кръг от пътуване са положителни, допълват от Еврокомиисята. За мнозина това е първият път, когато пътуват без своите родители или други възрастни лица, като повечето от тях посочват, че този опит им е позволил да станат по-независими. Те казват също, че опитът в рамките на DiscoverEU им е позволил да разберат по-добре другите култури и европейската история. Освен това те смятат, че чуждоезиковите им умения също са се подобрили. Две трети от участниците заявяват, че е нямало да могат да покрият разходите за картата за пътуване без помощ по "Открий Европейския съюз".

Споделяне

Още от Европа