Осемнайсет кандидатстват за кмет на Букурещ

Осемнайсет души са внесли кандидатури за участие в изборите за кмет на Букурещ, които ще се произведат на 3 април т.г., предаде в неделя агенция Медиафакс, цитирана от БТА. Срокът за подаване на кандидатури изтече в полунощ.

Изборите се наложиха, след като Траян Бъсеску бе избран за президент на Румъния през декември миналата година. Преди да заеме президентския пост Бъсеску изпълняваше втори мандат като градоначалник.

Сред по-известните кандидати са Анка Петреску от Народна партия Велика Румъния, независимият Ралу Филип, бившият вицепремиер Адриян Видяну, кандидат на управляващия съюз Справедливост и истина, кметът на един от секторите в Букурещ - Мариан Вангелие от бившата управляваща Социалдемократическа партия, бившият генерален инспектор Кристиян Попеску от Националдемократичния блок и бившият директор на букурещката компания за дистрибуция на топлоенергия Раду Опаина.

Други 12 представители на извънпарламентарни политически сили също са внесли кандидатури в Общинското избирателно бюро, съобщава Медиафакс.

За да спечели изборите на първи тур, кандидатът за кмет на Букурещ трябва да получи половината плюс един от гласовете на избирателите, които са упражнили правото си на вот на 3 април. На втори тур, който ще се организира на 17 април, ако се наложи, печели кандидатът, събрал най-много гласове.

До момента няма внесени контестации по кандидатурите, но пълният списък на кандидатите ще бъде оповестен на 25 март, когато изтича периодът за внасяне на жалби, съобщи заместник-председателката на Общинското избирателно бюро Магдалена Петре, цитирана от Ромпрес.

Предизборната кампания започна в съота и ще продължи до 2 април.

Властите очакват разходите по организирането на изборите да възлязат на 50 милиарда леи. В Букурещ ще бъдат отворени 1155 избирателни секции, в които могат да гласуват 1 762 540 души.

Споделяне

Още от Балкани