Осемпроцентов ръст на фалшивите евробанкноти през втората половина на 2009 г.

Броят на заловените фалшиви евробанкноти се е увеличил през втората половина на 2009 г., а най-привлекателна за фалшификаторите остава банкнотата от 20 евро, се посочва в съобщение на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирано в понеделник от Франс прес.

От обращение в този период са изтеглени около 447 000 подправени банкноти, което е с над 8 процента повече, отколкото през предходното полугодие.

Банкнотите от 20 евро представляват почти половината от общото количество фалшиви банкноти, банкнотите от 50 евро са около една трета, а от 500 евро – само половин процент.

През август испанската полиция е задържала рекордно количество подправени банкноти от по 500 евро на обща стойност 9 милиона евро. Нелегална печатница за фалшиви банкноти от 50 евро е разкрита през юли в Южна Италия. От обращение са изтеглени банкноти на обща стойност от около 7 милиона евро. През втората половина на миналата година фалшиви банкноти и фалшификатори са били задържани също във Франция, Полша и България, посочва АФП.

Основната част от подправени банкноти (над 98 процента) е била пласирана в 16-те страни от еврозоната, около 1 процент - в страни членки на ЕС, а под половин процент - в други райони на света.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?