"Осемте джуджета" 2: Как спецпрокуратурата фабрикува документи и изчезва злато

"Осемте джуджета" 2: Как спецпрокуратурата фабрикува документи и изчезва злато

"Значи, това не е Специализирана прокуратура, това е специализирана престъпна група. Те си фабрикуват каквито искат документи." - това казва Илия Златанов, собственик на най-големия производител на асансьори "Изамет" във втората част на разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета".

В първата част той разказва за връзките между бившия следовател Петър Петров (Пепи Еврото), Специализираната прокуратура и опита за кражба чрез изнудване на фирмите от групата му. Според обясненията му ключов играч в схемата е Любена Петрова, съпруга на Пепи Еврото, намесено е и името на депутата Делян Пеевски, който искал да притежава завод за асансьори предвид предстоящо европейско финансиране на подмяната им в цяла България.

Във втората част продължава видеоразказът на Златанов как е бил принуждаван да прехвърли целия си бизнес чрез заплахи като тази, че синът му Явор Златанов няма да бъде включен на хемодиализа, както и че животът му е бил застрашен. Той обяснява как и на кого се връщат иззети при претърсвания веществени доказателства под формата на 35 килограма злато и спазени ли са всички законови изисквания за това. По думите му златото, което прокуратурата изземва при ареста на Явор Златанов през юли 2019 г., изчезва, а прокуратурата му предоставя документи, според които златото е купено от Виена.

Илия Златанов обяснява и как се прави прехвърляне на дялове от фирми в болнични кабинети.

Въпросите към Специализираната прокуратура относно върнатите през март 2020 г. веществени доказателства под формата на златни монети и кюлчета (които самата прокуратура при изземванията през 2019 г. оценява на 4 милиона лева), стават все повече, но към момента остават без отговор.

"Не получихме отговор и на второто запитване към Специализираната прокуратура, а тогавашният административен ръководител Димитър Франтишек Петров беше и лично потърсен, но също отказа да коментира", казва Николай Стайков, автор на разследването.

На 26 юни, два дни след излъчването на първия епизод, държавното обвинение съобщи, че Софийска градска прокуратура (СГП) ще провери твърденията на бизнесмена Илия Златанов, че бившият следовател Петьо Петров - Еврото го е принуждавал да му прехвърли бизнеса си със съдействието на спецпрокуратурата. "Резултатите от проверката ще бъдат анализирани относно наличието на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер за образуване на досъдебно производство", пишеше в съобщението.

Във втория епизод става ясно, че на повторната покана на Антищорупционния фонд за разговор с бившия шеф на столичното следствие Петър Петров - Еврото), потърсен в ресторанта "Осемте джуджета", той отказва с аргумента, че има риск от коронавирус.

В новата серия се появяват още адвокат Магдалена Мончовска, която е препоръчана от Петров на Златанов и нотариус Весела Ивчева.

Изчезването на един кашон със злато

Златанов разказва, че се среща с Любена Петрова (съпруга на Пепи Еврото), която го уверява, че документите за иззетото злато са намерени. Тя го праща в Специализираната прокуратура.

"Влязох, към осем часа ми казаха да влизам в Специализирана прокуратура, ама да ви кажа в Специализирана прокуратура влязох като в църква. Свободен вход, на юнашко доверие, никой не те проверява за оръжие, за карта. Влязох и чакам при деловодството. В 10 без 15 ме качиха на третия етаж пред офиса на Франтишек, Там бяха адвокат Мончовска, адвокат Цветкова, и някакъв дежурен прокурор, който смотолеви някакво име", разказва Златанов.

По думите му златото е било в два кашона. Липсвали са 52 монети и около 5 килограма злато. Златанов подписва документи.

"На една количка този, дежурният прокурор ги качи, тръгнахме, аз слязох с пътническия асансьор, той слезе с другия, излязохме на двора, Любена влезе с джипа като у тях си в в двора, направо на двора, качиха и двете кашончета и изчезна. И след това нито ми вдига телефон, нито ми пише, нито се обажда", разказва Златанов.

Във видеото са показани скрийншотове от комуникацията между двамата.

"В прокуратурата си имат механизъм за съставяне на фалшиви документи. Откъде намериха фактури на мен, намериха на мое име, че съм купувал златото от австрийски дилър? Ха, кажете? Значи, те си ги фабрикуват", казва Златанов.

В епизода е цитиран и синът му Явор, който твърди, че иззетото злато е негово и той има документи за него, които засега няма да показва. Отговорите му са получени по електронна поща.

В прессъобщение от Антикорупционния фонд пратиха приемно-предавателните протоколи. Потърсен от фонда, прокурор Франтишек е отказал коментар.

"Синът ти още не е качен на хемодиализа, има гърчове, ще подписваш ли?"

Златанов разказва още как е извикан в Правителствена болница, където се среща с нотатиус Весела Ивчева и адвокат Даниела Коцева. Те искат от него да подпише документи, с които да прехвърли дяловете си. Златанов иска авансово да му преведат определена сума, както и екземпляр от документите, но получава единствено уверение, че ще му бъдат пратени впоследствие.

"Нотариус Ивчева пак пита: "Господин Златанов, ще подписвате ли?" Аз мълча. Те казват:"Кажете ще подписвате ли, ако няма да подписвате, кажете, че няма да подписвате, вика, да си ходя". И тогава Коцева изсъска:"Синът ти още не е качен на хемодиализа, има гърчове, ще подписваш ли?".

В тази ситуация Златанов решава да подпише документите.

"Сега, най-интересното е, че аз продавам дялове на Кристиян Христов, а протокола го подписва Любена Петрова. Обаче, аз подписах протокола, къде е Любена, къде е Любена, Любена си офейкала. И така и тоя протокол не е подписан. Така аз разбрах вече, че съм измамената камила", допълва бизнесменът.

Пред Антикорупционния фонд нотариус Ивчева коментира, че всичките ѝ действия са били съобразени със закона и че посещенията в болница са честа практика.

Последната среща на Златанов с Каратиста, Любена, адвокат Коцева е в офиса на адвокатката на 7 април 2020 г. На нея бизнесменът е обвиняван, че е измамник.

"Трябва да дадем на голямото момче, трябва да дадем на момчето с каскета"

По думите му той ги пита защо не е получил половината от златото, както са се разбрали, на което Любена Петрова му отговорила: "Трябва да дадем на голямото, на пълното момче, демек за Пеевски, трябва да дадем на момчето с каскета, трябва да дадем на Франтишек, и какво остане ще го делим после".

Съпругата на Пепи Еврото показвала на Златанов пистолета си, който винаги носела и му казала, че трябва да е благодарен, че е жив.

Впоследствие той решава да замине и на 12 април отлита за Амстердам.

Вторият епизод на "Осемте джуджета" е дълъг 17 минути и завършва с обещание за още една серия. В края на видеото се включва дъщерята на Илия Златанов – Пролетина.

На 26 юни Софийската градска прокуратура (СГП) съобщи, че ще провери  твърденията на бизнесмена Илия Златанов, че бившият следовател Петьо Петров - Еврото го е принуждавал да му прехвърли бизнеса си със съдействието на спецпрокуратурата. Същия ден държавното обвинение е образувало преписка по казаното от предприемача, която ще е тест за това как прокуратурата проверява сама себе си.

"Прокуратурата не се притеснява да проверява всичко, което фигурира в медиите – независимо дали са 8 джуджета, 10 малки негърчета, някакви други комикси – всичко проверяваме с еднакъв стандарт", декларира преди ден главният прокурор Иван Гешев пред репортери.

Междувременно посланикът на САЩ Херо Мустафа преди ден се срещна с директора на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев и доц. Атанас Славов, старши правен експерт във Фонда. В съобщението на посолството се казва:

"Успешните антикорупционни усилия са възможни само при непрекъснати съвместни усилия на правителството, гражданското общество, съдебната система и частния сектор. Ние приветстваме независимото разследване и всякакви други достоверни действия, насочени към разкриване на корупционни практики, които разрушават обществения договор и подкопават демокрацията. Уважението към продемократичните инициативи на гражданското общество е белег на истинска обществена цялост, политически неутралитет и съдебна независимост. #Together4Integrity #ЗаедноЗаПочтеност"

Споделяне

Още по темата

Още от България