Осетинците се готвят да отмъстят за Беслан

На 12 октомври свърши 40-дневният траур за загиналите при трагедията със заложниците в Беслан. Много от жителите на Северна Осетия обещават след изтичането на този срок да се заемат самостоятелно с издирването на виновните за терористичния акт, при който загинаха поне 344 души, половината от които деца. Въпросът на кого да бъде отмъстено се обсъжда от всички без изключение в републиката, пише във вторник руското електронно издание Газета.Ру.

Още в дните на обсадата на училището в Беслан (между 1 и 3 септември), властите съобщиха, че част от въоръжените нападатели са от съседна Ингушетия, която е предимно мюсюлманска, за разлика от Северна Осетия, където по-голямата от населението са православни християни.

В Кавказ очакват изостряне на осетино - ингушетския конфликт. Много осетински лекари отказват да приемат в болниците жители на Ингушетия, хората се възмущават, че ингушетите учат във висшите училища на Владикавказ. Едновременно с това осетинците обещават да не започват погроми и да не разпалват междунационална вражда.

Във връзка със приключването на траура изданието напомня историята на родения във Владикавказ Виталий Калоев, арестуван в Швейцария по обвинение в убийство на авиодипечера на компанията Скайгайд. Този диспечер е бил дежурен в нощта на катастрофата на Ту-154, сблъскал се с товарния Боинг над Боденското езеро. В разбилия се Ту-154 е било семейството на Калоев.

Междувременно във Владивосток след терористичния акт в Беслан възникна организацията "Осетински ку-клус-клан", която според слуховете, има намерение да накаже подкупните и корумпираните. "Ако си подкупен е много полезно за теб да тичаш из града овалян в перушина, за да те сочат всички с пръст. Нашите беди са следствие от корупцията", е заявил един от членовете на организацията в интервю за Газета.Ру.

Официални церемонии за четиридесетия ден от гибелта на заложниците в Северна Осетия не бяха запланувани. Сутринта във вторник в църквите на републиката бяха отслужени възпоменателни литургии. По-късно епископът Ставрополски и Владикавказки -Теофан отслужи панихида на гробището и в бесланското училище, където бяха взети заложниците.

В дворовете на десетки къщи са разпънати тенти, за да подслонят роднините на загиналите. Трябва да монтирам още десетина, за повече от 1200 души, обяснява пред АФП местен предприемач, който обикаля с камион, натоварен с пейки и маси. Имам поръчки поне до края на седмицата. За едни панихидата започва днес, за други - по-късно през седмицата, посочил той.

В Москва възпоменателната служба за жертвите на терора се проведе в храма Христос Спасител.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?