Още 13 болници се разследват за безстопанственост

Досъдебни производства за схемата "болница в болница" вече има за ИСУЛ и "Св. Анна"

Още 13 болници се разследват за безстопанственост

Разследваните за безстопанственост болници в страната станаха 22. В петък прокуратурата обяви, че освен за вече обявените 9 лечебни заведения досъдебни производства са образувани и за още 13 болници. Сред тях са столичните "Царица Йоанна" - ИСУЛ, "Св. Анна" (Окръжна болница) и Националната кардиологична болница.

Разследванията са образувани след проверка за това дали в лечебните заведения действа т. нар. схема "болница в болница". При нея помещения и апаратура на държавната или общинска болница се отдават за ползване на частно лечебно заведение или център. Така двете съжителстват под един покрив, а частното лечебно заведение на практика източва публичната структура.

През март бяха образувани досъдебни производства за същото нарушение в 7 болници, сред които и "Пирогов". Преди това започна разследване на лечебните заведения във Враца и Ловеч.

По-късно през деня главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че са проверени 329 договора на лечебните заведения - за наем на площи и медицинска техника, за различни дейности. Той определи някои от контрактите като "скандални". За пример главният прокурор даде малка болница с четири линейки, която вместо да ползва тях е сключила договор с фирма на един от заместник-управителите. Частната компания оперирала със собствени линейки, а загубата за лечебното заведение била за 29 000 лева.

В друг случай болнична аптека била отдадена на частна фирма за 50 лева на година. "Когато частна болница работи на територията на държавна, пациентите умишлено са насочвани към частната болница, то тя ще погълне държавната", коментира Цацаров. Той добави, че голяма част от договорите са сключвани от предишни ръководства на лечебните заведения.

Според главния прокурор, за да се намери трайно решение, трябва да се преосмисли концепцията, по която работят държавните и общински болници.

От прокуратурата съобщават, че през април приключила възложената на Министерство на здравеопазването проверка на лечебните заведения и докладът по нея е изпратен в прокуратурата. На 24 април Върховната касационна прокуратурата е образувала новите 13 дела за безстопанственост.

Освен за ИСУЛ, "Св. Анна" и Националната кардиологична болница те са и за управлението на Пета многопрофилна болница за активно лечение – София, Специализираната болница за активно лечение по ортопедия "Проф. Бойчо Бойчев" - София, Болницата за инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров" в София, Специализираната болница за лечение на хематологични заболявания в столицата, както и за лечебните заведения в Стара Загора, Търговище, Хасково, Разград и Шумен. Разследванията са за различни периоди на управление, но всички обхващат и настоящите ръководства на болниците.

Разследването се извършва от следователи от Национална следствена служба "предвид изключителна фактическа и правна сложност на делата". По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров ръководството и надзора върху разследванията се осъществява от Софийска градска прокуратура, включително и за болниците в Разград, Видин, Стара Загора, Търговище, Хасково и Шумен. Целта е да се избегнат съмнения в безпристрастност.

Продължават допълнителните проверки в 15 държавни и общински болници. Проверяват се договори за възлагане или предоставяне на медицински услуги в 12 софийски лечебници. Сред тях са "Св. Иван Рилски", акушеро-гинекологичните "Шейново", "Св. София" (бившата "Тина Киркова") и "Майчин дом", специализираните болници по белодробни болести, по лицево-челюстна хирургия, по детски болести, Центърът за психично здраве, Първа МБАЛ. Текат проверки и в Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация - Бухово, Центърът за психично здраве - Пловдив, Специализираната болница за активно лечение по онкология - Хасково.

Тази проверка ще приключи в двумесечен срок.

Всички останали материали, събрани в хода на проверките, са изпратени на съответните окръжни прокуратурите в страната – за анализ и преценка на необходимостта от извършване на допълнителна проверка, и произнасяне по същество.

Споделяне

Още по темата

Още от България