Още 14 500 младежи в ЕС получават безплатни билети, за да опознаят Европа

Още 14 500 младежи в ЕС получават безплатни билети, за да опознаят Европа

Още над 14 500 младежи на 18-годишна възраст ще получат от ЕС безплатна карта за пътуване, за да опознаят Европа, съобщи Европейската комисия.

Подборът е бил направен измежду почти 80 000 желаещи. Младежите ще могат да пътуват между 15 април и 31 октомври тази година за срок до 30 дни. Във втория кръг на инициативата кандидатстването продължи две седмици и приключи на 11 декември миналата година.

Младежите ще могат да пътуват самостоятелно или в група до петима души, като повечето от тях ще се придвижват с влак. В извънредни случаи ще се използват други възможности за пътуване, се отбелязва в съобщението.

Участниците ще могат да установят връзка помежду си в социалните мрежи. Те ще научат повече за европейското културно наследство и многообразие, ще опознаят европейското си наследство.

Миналата година инициативата разполагаше с 12 милиона евро, а през тази бюджетът е 16 милиона евро. ЕК предлага до 2027 г. да бъдат осигурени 700 милиона евро за безплатни младежки европейски пътувания.

Ако Европейският парламент и Съветът на ЕС одобрят предложението, още 1,5 милиона младежи ще се възползват от тази възможност.

Споделяне

Още от Европа