Още 15 години ще се добива петрол от находището "Долни Луковит"

Още 15 години ще се добива петрол от находището "Долни Луковит"

С 15 години ще бъде удължен концесионният договор за добива на петрол от находището "Долни Луковит", разположено в област Плевен, реши в сряда Министерският съвет.

Контрактът с дружеството "Проучване и добив на нефт и газ", което е част от групата на "Химимпорт", бе подписан през 2003 г. и бе за 18 години. Тъй като в находището все още има запаси на суров нефт и газ, концесионерът иска удължаване на правото да ползва ресурсите. Иначе те била останали неиззети. Не се посочва какви са остатъчните запаси на находището.

С друго решение правителството прекрати концесионния договор за добив на мергели (калциев карбонат или богата на вар пръст или скала, съдържаща променливи количества глини) от находище "Трапище", което се намира в област Разград. Ва,ненската фирма "Комфорт", която досега го е ползвала, е приключила дейността си там. В енергийното министерство е предаден окончателен доклад за находището в Националния геоложки фонд и е извършена рекултивация на засегнатите от концесията терени, чието изпълнение е одобрено от кмета на община Лозница.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?