Още 150 хил. души с увреждания с право на финансова помощ от догодина

Още 150 хил. души с увреждания с право на финансова помощ от догодина

Около 150 хиляди души с увреждания, които до момента не са получавали месечни интеграционни добавки, от януари ще имат право на месечни помощи за увреждане. Това съобщи във вторник социалният министър Бисер Петков. 

В момента около 500 хиляди получават интеграционни добавки по Закона за интеграция на хората с увреждания.

Те ще продължат да получават финансова подкрепа, но в нови, значително по-високи размери.

Освен тях, други около 140-150 хиляди души ще имат право на новата финансова подкрепа за хората с увреждания. Те до момента или не са имали право на интеграционна добавка, или не са се възползвали от нея заради малките ѝ размери, обясни Петков. 

Това са основно хора с трайно загубена работоспособност от 50 до 71 процента, които за първи път с новото законодателство ще имат право на финансова помощ, обвързана с линията на бедността. За да ползват помощта, те трябва да подадат заявления в Агенцията за социално подпомагане.

За останалите около 500 хиляди души Агенцията за социално подпомагане (АСП) служебно ще отпусне новата финансова подкрепа, която е в по-голям размер и е обвързана с линията на бедност. 

Според новия Закон за хората с увреждания, който беше окончателно приет миналата седмица от парламента, от 1 януари 2019 година всички хора с трайни увреждания - всички, които имат експертно решение за 50 и над 50 процента вид и степен на увреждане или трайно загубена работоспособност, ще получават месечна финансова подкрепа, която е процент от линията на бедност .

Тя е диференцирана за пет групи хора, като най-висока е за хората с над 90 процента неработоспособност с чужда помощ, които получават социално-инвалидни пенсии и които са в невъзможност да полагат труд и да получават доходи от труд. За тях тази допълнителна подкрепа ще е около 200 лева месечно. 

НОИ и Агенцията за социално подпомагане , съвместно с "Български пощи" започват кампания за информиране за промените, които се отнасят за около 340 хиляди души, които в момента получават социално-инвалидни пенсии в непълен размер - 25 на сто.

За тях т.нар четвъртинка от социално инвалидната пенсия ще бъде трансформирана в новата месечна финансова подкрепа, като помощта вече ще се изплаща от АСП, а не от НОИ към пенсиите на хората.

Законът гарантира запазване на по-благоприятния размер на помощта, а за повечето хора финансовата подкрепа ще е по-висока. 

Експерти от МТСП и НОИ вече са имали работни срещи по повод промените. В пенсионните разпореждания, които ще бъдат изпратени от НОИ на всички хора, изрично ще бъде посочено, че помощта ще се получава занапред от АСП, а не към пенсиите.

Офисите на НОИ, на АСП, на "Български пощи" също ще дават информация по темата, за да може всеки да разбере защо му отнема тази част от пенсията и какво ще получи срещу нея - месечна финансова подкрепа, която в повечето случаи е в по-голям размер, допълни министър Бисер Петков.

“Изпращаме годината, в която беше направено много за реформа в политиките по отношение на трудовата интеграция и заетостта на хората от уязвимите групи - в частност на хората с увреждания. Голямото предизвикателство за следващата година е да се превърне в реалност всичко това, което като нормативна рамка вече имаме“, коментира още Петков на церемония, на която социалното министерство връчи годишните си национални награди за социални иновации. 

Споделяне

Още по темата

Още от България