Още 17 души напуснаха демонстративно Демократи за силна България

Най-вероятно и те ще отидат във формацията на Меглена Кунева

Още 17 души напуснаха демонстративно Демократи за силна България

Нови 17 души на ръководни позиции в централното ръководство на Демократи за силна България (ДСБ) и в столичната организация на партията обявиха решението си да напуснат дясната формация. В декларация до медиите те заявяват, че причината за напускането им се корени в "пълната липса на активна политическа и обществена дейност на местните структури на ДСБ, както и липсата на контакт и санкция от редовите членове".

Сред напусналите са четирима председатели на районните организации на ДСБ в районите Кремиковци, Лозенец, Студентски и Възраждане, както и кметът на село Кокаляне Александър Борисов и членът на Националния вътрешно-партиен арбитраж на ДСБ Мина Дедова.

ДСБ напуска и Тодор Сантов, който бе член на ръководството на организацията в София до март тази година. По информация на Mediapool партията напускат и други 30 редови членове на ДСБ в София. Очаква се да има реакции от организациите на ДСБ и извън София.

Напускащите са част от хората, работили за издигането на кандидатурата на Прошко Прошков за кмет на София. В началото на април той обяви, че напуска ДСБ заедно с още трима съпартийци - Даниел Митов, Петър Николов и Христо Ангеличин. Четиримата официално прекратиха членството си. Последва призив на ръководството на ДСБ - София и на лидера Иван Костов към Прошков и Ангеличин да напуснат и Столичния общински съвет, защото са влезли с листата на ДСБ. Двамата обаче отказаха с мотива, че столичани са гласували за тях, а не за партията на Иван Костов.

Впоследствие стана ясно, че те ще се присъединят към сдружението "България на гражданите" на Меглена Кунева. Същото се очаква и сега с новата група напускащи ДСБ.

"ДСБ остава стабилна партия на българската десница въпреки напусналите", коментира председателят на ДСБ София Иван Иванов. Той потвърди, че напускащите са от кръга, близък до Прошко Прошков.

Иван Иванов обясни, че четиримата активисти, излезли от партията преди десетина дни, са били бламирани от собствените им организации на събрания миналата седмица.

"В нито една от тези структури членовете не застават зад подписалите писмото, нещо повече - те изразиха категорична подкрепа на националното ръководство. ДСБ ще покаже в следващите месеци и на изборите догодина, че продължава да стои стабилно на политическата сцена. Корабът не потъва, корабът плува напред и то с пълна
скорост", каза Иванов.

Според него напусналите членове са малка част от актива на Демократи за силна България в София и прогнозира, че целта е да се присъединят към проекта на Кунева.

"Може би резултатът, който тя получи на президентските избори, им дава надежда за постигане на определени кариеристични цели за бързо израстване, заставайки зад нейния гръб", допълни председателят на ДСБ - София.

Отцепниците мотивират своето решение с "пълната липса на активна политическа и обществена дейност на местните структури на ДСБ; неучастието в местни инициативи, което да легитимира партията сред избирателите, превръщането им в инкасатори на членски внос и логичният резултат – рязкото спадане на броя на членовете и симпатизантите"

 

Те критикуват ръководството на ДСБ, че се е затворило в себе си и не осъществява контакт с редовите членове;

 

"Отказът да се търсят и отстраняват причините за неблагополучията в ДСБ и усилията проблемите да бъдат единствено замазвани и омаловажавани. Цялата тази нездрава атмосфера доведе софийската организация на ДСБ до катастрофално състояние, при което духът и енергията на свободомислещите в ДСБ бяха употребени за оцеляването на тесен кръг хора в партията", се казва в декларацията. Напускащите обвиняват ръководство, че "проспа предложенията за дебат върху състоянието ѝ и предпочете да нападне и обругае тези, които го направиха".

 

При напускането на ДСБ Прошко Прошков обвини ръководството на партията именно, че е отхвърлило неговото предложение за провеждане на задълбочен дебат за лошото състояние на организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?