Още 20 000 младежи от ЕС ще имат възможност за безплатно пътуване

Още 20 000 младежи от ЕС ще имат възможност за безплатно пътуване

Европейската комисия съобщи, че от четвъртък започва да приема заявления за 20 000 карти за пътуване "Опознай ЕС". Всички 18-годишни младежи в ЕС могат да кандидатстват до 16 май за възможността да опознаят Европа от 1 август тази година до 31 януари 2020 година.

Младежите ще могат да получат безплатно пътуване, за да научат повече за европейското културно многообразие и общите ценности, съобщи пресслужбата на ЕК. Очакват се заявления от младежи, родени между 2 юли 2000 г. (включително) и 1 юли 2001 г. (включително), готови да пътуват между 1 август 2019 г. и 31 януари 2020 г. за най-много 30 дни. Заинтересованите ще трябва да кандидатстват през Европейския младежки портал.

Заявленията ще бъдат разгледани от комисия, която ще избере победителите. Кандидатите ще бъдат уведомени за резултатите от подбора следващия месец.

Одобрените ще могат да пътуват самостоятелно или в група до петима души. По правило пътуванията са с влак, но участниците ще могат да използват друг вид превоз (автобус, ферибот и по изключение самолет).

ЕК постави началото на инициативата през юни миналата година с първоначален бюджет от 12 милиона евро. За тази година бюджетът е 16 милиона евро. Досега около 30 000 младежи получиха възможност да пътуват из ЕС, за да опознаят богатото културно наследство на континента, да се срещнат с други хора, да се докоснат до чуждите култури и да усетят духа, което обединява Европа.

ЕК планира за тези цели да бъдат отделени 700 млн. евро до 2027 година. Ако Европейският парламент и Съветът на ЕС се съгласят, още 1,5 милиона младежи ще могат да пътуват по програмата, се отбелязва в съобщението.

Споделяне

Още от Европа