Още 20-30 млн. евро за фонд ФЛАГ се договорят с Брюксел

За следващия програмен период ще бъде увеличен капиталът на фонда ФЛАГ с 20-30 милиона евро, заяви в Садово министър-председателят Пламен Орешарски след среща с кметове от Пловдивска област. По думите му вече са водени предварителни разговори с представители на Европейската банка за възстановяване и развитие, която е вид спонсор на фонда, помагащ на общините за осигуряване на съфинансиране при кандидатстването с европроекти.

На срещите е разгледан и проблемът за обезпечаването на по-бързо административно обслужване. Бяха цитирани срокове, при които с месеци не се изясняват въпроси, каза Орешарски.

Друга главна тема на обсъждане е било поддържането на четвъртокласната пътна мрежа, която е в окаяно състояние, а за поддръжката ѝ се заделят много малко средства. Разпределени между 264 общини, в някои случаи се падат по няколко десетки хиляди лева, които са недостатъчни, коментира премиерът. Той не изрази големи надежди за революционни промени в състоянието на четвъртокласните пътища в рамките на следващата година.

Министър-председателят пристигна в Садово в понеделник за откриването на учебната година в основно училище "Гео Милев".

Споделяне

Още от България