Още 20 млн. лв. от ЕС отиват за енергоспестяване в училища и градини

Двадесет и осем договора с малки общини за внедряване на енергоефективни мерки в 31 училища и 17 детски градини бяха подписани в понеделник в регионалното министерство. По тях ще бъдат усвоени 19.7 млн. лв. от Оперативна програма “Регионално развитие”. Парите могат да се ползват за саниране, подмяна на дограма, ремонт на покрива и т.н.

Министър Лиляна Павлова отбеляза, че с осъществяването на проектите над 11 000 деца ще учат в много по-добри условия, в добре изглеждащи училища и на топло. Очаква се разходите, необходими за отоплението на училищата и детските градини, да бъдат значително намалени.

 

Министърът съобщи, че идните месеци ще бъдат обявени тръжните процедури за избор на изпълнители, а по време на лятната ваканция ще се правят ремонтите. Целта е през новата учебна година децата вече да учат в обновени училища и детски градини.

 

Към момента по приоритета на програмата за енергийна ефективност в образователна инфраструктура са сключени договори за над 400 млн. лева. Мерките ще обхванат 607 учебни заведения – 13 университета и над 550 училища. От 607 учебни заведения в 217 вече са изпълнени енергоефективните мерки, в останалите още се работи.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?