Още 23 км от магистрала "Струма" между Кресна и Сандански се пускат в движение

Още 23 км от магистрала "Струма" между Кресна и Сандански се пускат в движение

В понеделник - 17 декември за движение се пускат още 23.6 км от магистрала "Струма" в участъка между Кресна и Сандански. Това съобщи Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

В участъка между Кресна и Сандански има 3 пътни възела - "Кресна", "Струмяни" и "Сандански", 25 големи съоръжения - мостове, надлез над ж. п. линията София – Кулата, селскостопански подлези и надлези, както и четири площадки за отдих.

Изпълнител на магистралата между Кресна и Сандански (лот 3.3) е консорциум "Струма Лот 3.3", в който участват "ГБС инфраструктурно строителство" АД, "Пътстрой 92" АД, "Главболгарстрой" АД и "Геострой" АД. Стойността на договора е 280.9 млн. лв. с ДДС.

Строителният надзор е на "Пътинвестинженеринг" ЕООД. Техният договор е за близо 3.6 млн. лв. с ДДС.

Общата дължина на магистрала "Струма" от Даскалово до границата с Гърция е 150 км. Автомагистралата е част от коридор "Ориент/Източно Средиземноморие", свързващ Видин с Кулата, и по нея преминава трафикът за Гърция. Направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

Строителството ѝ се финансира от европейските фондове. Със средства от оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. са изградени общо 69 км - отсечките Долна Диканя - Дупница (16.78 км), Дупница - Благоевград (37.48 км) и Сандански - Кулата (14.7 км).

С финансиране от оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г. продължава строителството и на останалата част от трасето.

Първият готов участък е Кресна - Сандански (23.6 км). В етап на строителство е отсечката Багоевград - Крупник (12.6 км).

В края на август беше пусната обществената поръчка за проектирането и строителство на платното за София през Кресненското дефиле, което е с дължина 23.6 км.

Неясна към момента е съдбата за избора на изпълнител на тунел "Железница", след като "Джи Пи Груп" обяви, че се отказва от поръчката.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?