Още 23 строежа са одобрени край Алепу

Геодезисти проверяват дали "подпорната стена" е в границите на плана

Построеното край Алепу досега, сн. БГНЕС

Подробните устройствени планове за изграждането на още 23 проекта за хотели и ваканционни комплекси в защитената зона на местността "Алепу" са одобрени, както и техните екооценки, съобщи главният архитект на община Созопол арх. Радост Георгиева пред бТВ. Четири от тях на инвеститора в скандалното брегоукрепително съоръжение с план за ваканционно селище "Алепу Вилидж" и са предвидени да се вдигнат в близост до сегашния строеж, който в момента е обект на прокурорско разследване, а геодезисти са започнали проверка дали са спазени границите на поземления имот за застрояване.

По думите на Георгиева във всеки един момент фирмите с тези 23 инвестиционни проекти могат да поискат строителни разрешителни и придвижат реализацията им.

Тази информация идва на фона на протестите на природозащитници, които и в четвъртък се събраха на протест пред бургаската дирекция за строителен контрол заради разрешаваните от нея нови и нови строежи по Черноморието.    

По-рано през деня регионалният министър Петя Аврамова съобщи в парламента, че строежът на "подпорната стена" край Алепу ще бъде проверяван дали са спазени границите на одобрения инвестиционен проект или изграденото излиза извън разрешителните, каквито съмнения има прокуратурата.

Агенцията по геодезия и кадастър извършва заснемане на извършвания строеж в местността "Алепу", който включва изграждане на брегоукрепително съоръжение и като втори етап – ваканционен комплекс, съобщи Аврамова в парламента в отговор на въпрос на БСП по казуса. По думите ѝ това ѝ е било разпоредено на 11 юни от разследващата случая Върховна апелативна прокуратура (ВАП).

Случаят със строежа на "подпорната стена" на брега край Алепу и последващото намерение за ваканционно селище над и пред нея възмути обществеността. Преди два дни от ВАП  съобщиха, че искат от Бургаския съд да обяви за нищожно строителното разрешително за проекта, защото има извършени промени по него и е вписан нов възложител.

Сега Аврамова обясни от парламентарната трибуна, че от нея е поискано "да извърши проверка на строеж "Алепу вилидж" като за целта се извърши геодезическо заснемане с оглед установяване на посочените от прокуратурата неизяснени обстоятелства, изготвяне на скици, обяснителни записки и доклад". По думите ѝ вече се извършва това заснемане от страна на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, след което ще се изготви докладът за прокуратурата, а междувременно се изчаква произнасянето на съда и другите компетентни органи по случая.

Тя не обясни каква точно е целта на геодезичното заснемане и какви са неизяснените обстоятелства около строежа.

По информация на Mediapool ще се провери дали извършените строителни дейности не излизат извън границите на поземлените имоти, за които е разрешен инвестиционният проект.

Аврамова даде и подробна информация за хронологията на случая със строежа през годините.

Хронологията на проекта

Според изнесените от нея данни през юни 2006 г. със заповед на кмета на община Созопол е одобрен подробен устройствен план (ПУП) за промяна предназначението на земеделска земя в местността "Алепу" с цел изграждане на вилни сгради за собствени нужди. Два от имотите са били на дружеството "Алепу Вилидж", а между тях е имал такив на община Созопол. През октомври 2006 г. този тепен, който е бил с нестопанска цел, е бил включен чрез допълнение в ПУП в предвижданията на новоприетото градоустройство и става част от регулационните граници на собствените земи на "Алепу Вилидж".

Инвестиционното предложение на това дружество за изграждане на ваканционно селище е било одобрено от бургаската екоинспекция през 2007 г. след разглеждане на оценка за въздействието му върху околната среда. Малко по-късно същата година земеделското министерство е променило преназначението на нивите пета категория в такива за изграждане на жилищна сграда - апартаментен тип. Междувременно кметът на Созопол променя частично ПУП-ПРЗ за въпросните имоти и са определени нови застроителни обеми за изграждане на ваканционно селище.

От данните на министъра излиза, че в следващите десет години нищо не се е случвало, докато през 2017 г. "Геозащита" Варна  регистрира в този район активно свлачище. Становището е, че трябва незабавни противосвлачищни и противоабразивни укрепителни мероприятия на брега. Регионалното министерство дава съгласие за такива, а Басейнова дирекция "Черноморски район" смята, че инвестиционното предложение няма да окаже значително въздействие върху водите и водните екосистеми при спазване на конкретни условия, вписани в становището.

През декември 2017 г. екоинспекцията в Бургас съгласува инвестиционното предложение за строежа на курортния комплекс "Алепу Вилидж". На 10 септември 2018 г. главният архитект на Созопол дава разрешение за строеж. След миналогодишния скандал със строежа и извършените проверки в началото на 2019 г. са установени пропуски в издадените строителните книжа, които не са правили разделение между етапите на строителство на брегоукрепителното съоръжение и на ваканционното селище. Те са били отстранени с допълнение на строителните книжа и последователността на етапите е вписана през март 2019 г.  

При извършените през февруари 2019 г. контролни проверки на строежа не са били установени строителни работи извън тези по укрепването на свлачището, каза Аврамова.

"Подпорната среда" готова, ваканционното селища чака присъда

На 13 март 2020 г. първият етап от строежа е въведен в експлоатация, по втория обаче строителни и монтажни работи не са започнати. "На строежа няма техника и съшият е ограден", заяви регионалният министър.

Сега, след разгарянето на поредния скандал около този строеж, и заявлението на премиера Бойко Борисов, че  ако построеното до момента е подпорна стена, то вторият етап от проекта, който включва хотел, "с голяма степен на вероятност няма да се случи", строежът е в примката на проверки, предстоящи съдебни решения и насрочени протести от природозащитници.

"От тук нататък ще изчакаме произнасянето на компетентните органи и произнасянето на съда по казуса", заяви Петя Аврамова.

В парламента да отговаря на въпроси за строежа в местността "Алепу" бе привикана и министърът на туризма Николина Ангелкова, но тя обясни само, че тези строежи не са н нейните компетенции.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес