Още 25 общини ще изграждат защитени жилища за сираци с 50 млн. лв. от ЕС

Регионалният министър Лиляна Павлова връчи в четвъртък чекове за близо 50 млн. лева на 25 кметове на общини за защитени жилища за сираци. По схемата от Оперативна програма “Регионално развитие” (ОПРР) за извеждане на деца от домовете за сираци ще бъдат изградени 133 центъра за настаняване от семеен тип и 27 защитени жилища на територията на 62 общини.

"Ще помагаме на общините в реализацията на тези проекти, защото те са много важни, много социални и значими. Това е един от случаите, в които България е давана за пример на останалите 26 страни членки на ЕС. За съжаление много често се случва все да ни дават като лошия пример, а в деинституционализация, колкото и да е сложна тази дума, България показа как може да сме първи и как можем концептуално да си сменим подхода за социална грижа към хора и деца в нужда", каза министър Павлова по време на церемония в Шумен.

 

Тя подчерта, че визията на правителството е в посока да промени коренно подхода и грижите за тези деца, както и условията, в които живеят. "В нашата страна, за съжаление, има над 7000 деца без родителска грижа, деца с умствени и физически увреждания. Системата, която функционираше много години не позволяваше на тези деца да имат равен шанс с останалите, а те са част от нас, те са нашите деца и ние трябва да се погрижим да живеят в равностойна среда", заяви Павлова. Тя отбеляза, че насочените 107 млн. лв. от ОПРР ще се даде възможност на над 2500 деца да живеят в по-добри условия, "да растат с нашите деца в центъра на нашите градове, а не някъде в горите без никой да ги чува и вижда". Визията на правителството в тази посока е да промени коренно подхода, грижите за тези деца, допълни министърът.

 

В 25-те общини ще бъдат изградени с европари общо 62 центъра за настаняване от семеен тип и 13 защитени жилища на обща стойност 48 449 666.56 лв., от които 85% идват от Европейския фонд за регионално развитие и 15% от сумата от националния бюджет.

 

С подписаните в четвъртък договори общият брой на общините, включени в схемата, става 51. Първите 26 подписаха през декември във Велико Търново, а до края на април се очакват проектните предложения на останалите общини.  

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?