Още 3 млн. лв. за обществени сгради в Перник, за хората – нови проверки

Междуведомствената комисия се събра извънредно след заплахата за протести на перничани

Още 3 млн. лв. за обществени сгради в Перник, за хората – нови проверки

Държавата ще отпусне още 3 млн. лв. за възстановяването на обществени сгради в областите София и Перник, които пострадаха след земетресенията в края на май. За частните домове обаче ще има нови проверки и едва тогава ще се реши колко да им се даде.

Решението е на Междуведомствената комисия за подпомагане на пострадали от бедствия, която се събра извънредно ден след като кметът Росица Янакиева заплаши да поведе перничани на палатки пред парламента и да пише на Европейската комисия. На спешната сбирка е била и еврокомисарят по бедствия и аварии Кристалина Георгиева, съобщи правителствената информационна служба.

Досега Перник е похарчил над 2.7 млн. лв. за възстановяване на щетите от земетресението. Според местните представители на ГЕРБ парите са похарчени по “безумен начин” и затова дадоха Росица Янакиева на прокурор. Въпреки това в сряда правителството отпусна още 1 млн. лв. за обществените сгради в Перник.

Няма официална информация колко частни лица са подпомогнати и с каква сума. От разказите на хората става ясно, че помощта е символична – от 500 до 2500 лв., с които трябва да разрушат домовете си, защото са опасни, и да си построят нови.

Днес комисията обаче е установила, че в исканията за помощ от частни лица от Перник са открити пропуски в документацията.

След обсъждане на предложението за събаряне на 161 частни къщи в Перник е решено да се формират екипи за допълнителна проверка. Те ще започнат работа в началото на другата седмица.

В екипите ще бъдат включени представители от министерствата на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството, на финансите и на труда и социалната политика. Екипите ще работят под ръководството на областния управител на Перник.

Специалистите ще извършват проверки на място на сградите, на документацията и на нейната законосъобразност.

Комисията ще има отделна среща с всеки един от пострадалите собственици за намиране на най-доброто решение за тях, уточниха от правителствената информационна служба.

Управляващите: Всички ще имат подслон над главите си

Никой не е забравен и нито един перничанин няма да остане без покрив над главата през зимата, става ясно от правителственото съобщение.

“Държавата подкрепя и ще подкрепя и занапред хората, пострадали от бедствия. Това се случи с всички граждани, които пострадаха и чиито къщи, бедствията унищожиха. Но трябва да е ясно – държавата помага не защото е длъжна да възстановява частни имоти. Това е изключителна мярка, която правителството прилага, за да подкрепи морално и материално хората след преживяното сътресение.” Това е заявил вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е председател на комисията.

Той е обещал, че ще се вземат решения извън стандартите и извън правилника на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, за да имат хората подслон над главите си.

“Гражданите ще усетят законовата подкрепа на държавата. Има много критерии - имотите трябва да са законно построени, да са ясни собствеността и дали е единствена. Нужна е пълна яснота и точност за броя на къщите, които са с причинени щети, както и за характера на повредите”, е казала и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Според нея “приоритетно трябва да се обърне внимание на хората, които са без покрив”. “Да се предприемат мерки и то много бързо, докато времето позволява, защото през зимата ще е много по-трудно”, призовала министър Павлова.

Еврокомисарят по бедствия Кристалина Георгиева е заявила, че подкрепя дейностите на специализираните служби в България и начините им за реагиране при бедствия. Според нея от много важно значение е, че се отделят повече средства за превенция и подходът е балансиран.

“Всяка година е различна, както е различна и честотата на бедствията. В бюджетите се залагат средства за една средна честота. Необходимо е ние, в България, да мислим в посока партньорство и ползване на европейските фондове”, е посочила Кристалина Георгиева. Тя разясни практики от други страни, където частните имоти се застраховат и това е основен механизъм за обезщетение. ”У нас хората са затруднени, има много социално слаби семейства, затова се разчита и на държавната помощ”, е казала Георгиева.

Над 60 млн. лв. са похарчени от парите за бедствия

Над 60 млн. лв. от фонда за бедствия вече са похарчени. Бюджетът на фонда за тази година е 85 млн. лева.

Средствата са отишли за спасителни и възстановителни помощи след наводненията в област Хасково и в село Дъбене. Подпомогнати са и пострадалите от земетресението на 22 май в област Перник. Част от средствата са отишли и за районите, засегнати от щорма по Черноморието, както и за щети причинени от зимните бури и снегонавяванията в различни райони на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?