Още 335 български военни заминават за Афганистан

Още 335 български военни заминават за Афганистан

Увеличаване на българското военно участие в Афганистан с 335 души са предложили на правителството в сряда министрите на отбраната и на външните работи, но решението ще бъде взето от Министерски съвет в петък “на подпис”. Изпращаме една рота щабни офицери в Кабул и 200 души охрана на вътрешната част на летището в Кандахар, съобщи в сряда министърът на отбраната Веселин Близнаков.

Правителството отлага до петък окончателното приемане на решението, за да може преди това предложението да бъде обсъдено в парламентарните комисии по отбрана и по външна политика.

Шестмесечното участие на ротата в Кабул ще струва 15 милиона лева, а в Кандахар - 25 милиона лева.

Преди ден Изпълнителното бюро на БСП реши да подкрепи увеличението на мисията в Афганистан, включително и изпращането на контингент в Кандахар, където ситуацията е по-напрегната и по-опасна. Шефът на комисията по отбрана в парламента и говорител на БСП Ангел Найденов заяви, че има няколко условия за заминаването на българските военнослужещи, свързани най-вече с тяхната надеждна екипировка, оборудване и подготовка.

Всички кандидати за участие в мисията имат предишен опит и няма човек, който да не е участвал в друга мисия един или два пъти, заяви в сряда министър Близнаков. Той допълни, че освен обща подготовка, бойците ще преминат и специализирана в рамките на месец - месец и половина. Военнослужещите трябва да отпътуват за Кандахар в началото на юни, за да може от 1 юли, когато ще изтече мандатът на румънските сили, да покрият изцяло вътрешната част на летището в Кандахар.

Рискът при изпълнението на задачите според него е приемлив.

Тези думи на Близнаков противоречат на уверението, дадено от президента Първанов след срещата в Рига, че България ще изпраща допълнителни войници в Афганистан само при условие, че сигурността им е гарантирана. Военният министър избегна коментара по този въпрос.

"Става въпрос за военна мисия и няма техника, с която рискът да се сведе до нула", добави той уточнявайки, че военнослужещите ни в Афганистан ще останат за срока на мисията ИСААФ на НАТО.

Част от оборудването за участието ни в Кандахар са три бронетранспортьора с нови двигатели, автоматична система за противопожарна охрана, система за нощно виждане, леки картечници и допълнителна техника, общо 16 броя машини.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?