Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Още 34 млн. лв. за саниране на частни и обществени сгради в 28 малки общини

Към момента се работи по общо 574 сгради за 171 млн. лв. финансиране от ОПРР

0 коментара
Още 34 млн. лв. за саниране на частни и обществени сгради в 28 малки общини

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обяви нова възможност за финансиране на проекти за енергийна ефективност на публични и частни жилищни сгради в 28 малки общини за 34 млн. лв.

Средствата се осигуряват от оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР) 2014-2020 г. по процедура "Енергийна ефективност в периферните райони - 2" на база спестен ресурс от първата покана по мярката.

По нея бяха сключени 170 договора за 171 млн. лв. С тези средства в процес на реализация е обновяването на общо 574 сгради - 401 жилищни и 173 публични.

В резултат от изпълнението на енергийните мерки повече от 4600 домакинства ще подобрят топлинния комфорт в своите жилища и ще реализират спестявания, както на потребяваната енергия, така и на заплащаната за нея цена, посочват от МРРБ.

С новите 34 млн. лв. се предвижда обновяване на публичните сгради на държавната и общинската администрация, на общински сгради от образователната, културната и социалната инфраструктура и подкрепящи мерки на жилищния фонд с цел повишаване на енергийната ефективност в малки градове в периферни райони.

Общините, които могат да кандидатстват за средства са Ботевград, Берковица, Белоградчик, Генерал Тошево, Девин, Елхово, Златоград, Ивайловград, Крумовград, Козлодуй, Карнобат, Мездра, Малко Търново, Никопол, Нови пазар, Нова Загора, Поморие, Попово, Пещера, Провадия, Разлог, Сандански, Свиленград, Самоков, Севлиево, Троян, Тутракан и Червен бряг.

Планираните дейности ще доведат до подобряване на енергийната ефективност на сградите, намаляване на крайното потребление на енергия и намаляване на емисиите на парникови газове в малките градове.

Мерките ще имат и допълнителен ефект, тъй като ще осигурят рентабилна експлоатация на обществените сгради, което ще позволи устойчиво да продължи управлението и поддръжката им, с оглед предоставяне на по-добри и допълнителни услуги на населението. Специален фокус е поставен върху публичните сгради, които предоставят социални услуги.

Част от средствата са и за обновяване на жилищата в малките периферни градове, което ще доведе до по-добро качество на въздуха и ще подобри условията за живот в тях.

Поради продължаващата негативна демографска тенденция на намаляване на населението в малките градове мерките за подобряване на условията за живот ще допринесат за повишаване на цялостната им атрактивност и ще стимулират хората да останат да живеят в тези населени места, смятат от МРРБ.

Проектът на Насоки за кандидатстване по процедурата, която ще се реализира чрез подбор на проектни предложения, е публикуван на интернет страницата на МРРБ и на официалната страница на ОПРР 2014-2020 - www.bgregio.eu в подменю "Актуални процедури" на меню "Оперативна програма Региони в растеж 2014-2020".

Предложения и коментари по проекта на Насоки за кандидатстване могат да се изпращат в срок до 16 март включително.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.